Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Husių raketa taip priartėjo, kad JAV karo laivas turėjo ją numušti specialiu ginklu

Antradienį į Raudonąją jūrą paleista husių priešlaivinė sparnuotoji raketa priartėjo prie JAV karinio jūrų laivyno eskadrinio minininko per kilometrą – pakankamai arti, kad amerikiečių karo laivas panaudotų savo artimojo reagavimo ginklų sistemą (angl. close-in weapon system, CIWS) – paskutinę gynybos liniją.
JAV karo laivas „USS Gravely“
JAV karo laivas „USS Gravely“ / Paulas Farley/Wikipedia

Dauguma raketų numušamos toliau. Tai yra arčiausiai amerikiečių karinio laivo priartėjusi husių raketa, sakė keturi JAV pareigūnai televizijai CNN.

JAV Centrinė vadavietė, arba CENTCOM, antradienį iš pradžių nurodė, kad apie 23.30 val. vietos laiku husiai iš Jemeno Raudonosios jūros link paleido vieną prieštankinę sparnuotąją raketą ir ją numušė laivas „USS Gravely“.

Pranešimų apie žalą ar sužeistuosius negauta. CENTCOM atmetė „Business Insider“ prašymą suteikti papildomos informacijos apie antradienį numuštą raketą.

Jau kelis mėnesius Irano remiami sukilėliai nepaliaujamai apšaudo pagrindinius vandens kelius prie Jemeno krantų vienkartiniais atakos dronais ir raketomis. Daugelį šių grėsmių numušė JAV karo laivai, o kartais ir Didžiosios Britanijos ar Prancūzijos pajėgos, nors kai kurie husių šaudmenys pataikė į regione plaukiojančius komercinius laivus. Karo laivams smūgių nebuvo suduota.

JAV „Arleigh Burke“ klasės eskadriniai minininkai turi bent vieną CIWS, kurioje įrengta artimo nuotolio, radaru valdoma automatinė 20 mm patranka, galinti iššaudyti iki 4500 šaudmenų per minutę ir turinti veiksmingą atstumą iki maždaug dviejų jūrmylių.

Prieš įjungiant laivo CIWS, įjungiami tokie pajėgumai kaip karo laivo SM-2 arba SM-3 perėmėjai. Jie paleidžiami iš vertikalaus paleidimo sistemos elementų, o po to perima ir naikina ore esančias grėsmes. Pasak ginklo gamintojos „Raytheon“, SM-3 „smogia į grėsmes tokia jėga, kaip 10 tonų sunkvežimis, važiuojantis 600 mylių/h greičiu“.

Karo laivai taip pat gali naudoti specialų mechanizmą, kuris suklaidina raketos radarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito