Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į aklą pasimatymą Baltarusijoje iškeliavusį jauną ukrainietį pagrobė FSB

Tai turėjo būti romantiškas aklas pasimatymas. Internetu bendrauta, gyvai – ne. Rugpjūčio 24-ąją 19-metis Pavlo Hrybas iš Ukrainos miesto Černihivo išvyko susitikti su mergina į Gomelį Baltarusijoje. Prieš tai jie bendravo „VKontakte“, „Skype“. Pavlo turėjo grįžti tą pačią dieną. Negrįžo. Jo tėvas Ihoris netrukus išsiaiškino: sūnus atsidūrė Rusijoje, rašo „Hromadske“.
Pavlo Grybas
Pavlo Grybas / „Facebook“ nuotr.

I.Hrybas, taip ir nesulaukęs sūnaus namuose, pats išvyko į Gomelį, kad ką nors išsiaiškintų. O tai, ką vyras atrado Baltarusijoje, pribloškė visą Ukrainą.

Mat Pavlo, už demokratiją kovojantis aktyvistas ir tinklaraštininkas, Gomelyje, kuris nuo Černihivo nutolęs per 100 km, buvo sulaikytas ir deportuotas į Rusiją, kur jo laukė kaltinimai terorizmu.

Negana to, panašu, kad Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) pasinaudojo P.Hrybo virtualia drauge ar net ją išgalvojo.

Tokiu būdu jaunas ukrainietis esą buvo išviliotas iš savo šalies į Baltarusiją, kur FSB gali veikti laisvai.

Kodėl kaltinamas terorizmu?

P.Hrybo istorija Ukrainą sudomino rugpjūčio 27 dieną, kai jo tėvas – buvęs pasienietis, dabar kariuomenėje tarnaujantis kapelionu – „Facebook“ aprašė, kaip ieškojo savo sūnaus.

Gomelyje vyras išsiaiškino, kad Pavlo buvo ieškomas Rusijoje pagal šios šalies Baudžiamojo kodekso 205-ąjį straipsnį, kuriame kalbama apie „teroristinę veiklą“. Kaltinimus ukrainiečiui paskelbė regioninis FSB skyrius Krasnodaro krašte.

„Facebook“ nuotr./Ihoris Grybas
„Facebook“ nuotr./Ihoris Grybas

Ihoris taip pat kreipėsi į Baltarusijos pasieniečius – anksčiau yra buvę atvejų, kai pastarieji pasienyje sulaiko Rusijos ieškomus asmenis ir deportuoja juos į Rusiją.

Ihoris Grybas: „Pavlo nedalyvavo ginkluotame konflikte Ukrainos rytuose. Jis negalėjo dalyvauti kokios nors karinės organizacijos veikloje dėl sveikatos problemų – kaip jis galėjo įvykdyti teroristinį aktą?“

Tačiau baltarusiai aiškino nė nenutuokiantys, kur galėtų būti Pavlo. Gomelio pasieniečių vadovybė atsisakė susitikti su sūnaus ieškančiu ukrainiečiu, feisbuke rašė Ihoris.

„Pavlo nedalyvavo ginkluotame konflikte Ukrainos rytuose. Jis negalėjo dalyvauti kokios nors karinės organizacijos veikloje dėl sveikatos problemų – kaip jis galėjo įvykdyti teroristinį aktą?“ – stebėjosi dingusio jaunuolio tėvas.

Ihoris savo pasakojime „Facebook“ iškėlė versiją, kad Rusijos FSB pasinaudojo jo sūnaus susirašinėjimų drauge. Taip Pavlo buvo priviliotas atvykti ten, kur rusai jį galėtų suimti. Iš pirmo žvilgsnio tokia teorija keista, tačiau dabar atrodo, kad ukrainietis pataikė.

„Aš nesu FSB agentė“

Antradienį Ukrainos televizija „1+1“ paskelbė per socialinius tinklus suradusi P.Hrybo internetinę draugę – 17-metę rusaitę iš Sočio. Mergina žurnalistams teigė, kad FSB ją privertė vykti į Baltarusiją.

„Jie (FSB – red.) ir man grasino kaltinimais“, – tvirtino rusė, leidusi suprasti, kad FSB galėjo sudominti jos ir Pavlo diskusijos apie nacionalizmą, bet daugiau į kalbas nesileidusi – esą ji pažadėjo pareigūnams nieko nepasakoti.

Tatjana: „Su žurnalistais kalbu, nes turite žinoti, kad aš esu tikras asmuo, kad aš nesu FSB agentė. Noriu, kad žmonės žinotų tiesą.“

Vis dėlto netrukus su mergina susisiekė ir „Hromadske“. Ji prisistatė kaip Tatjana ir iškart pabrėžė negalinti kalbėti apie konkretų FSB vaidmenį jai tariantis dėl susitikimo su Pavlo Gomelyje.

„Negaliu apie tai kalbėti, kadangi gali būti blogiau ir jam, ir man. Bet su žurnalistais kalbu, nes turite žinoti, kad aš esu tikras asmuo, kad aš nesu FSB agentė. Noriu, kad žmonės žinotų tiesą“, – teigė Tatjana.

„Hromadske“ žurnalistai susipažino su Pavlo ir Tatjanos susirašinėjimų turiniu. Jaunuoliai susirašinėjo ukrainietiškai – regis, rusaitė turi šaknų Ukrainoje.

Jie esą ir anksčiau kelis kartus bandė susitarti dėl susitikimo. Bet kadangi Pavlo atsisakė vykti į Rusiją, jis pasiūlė gyvai pabendrauti ties Ukrainos ir Baltarusijos siena. Galiausiai apsistota Gomelyje.

Tatjana rašė Pavlo, kad į Baltarusiją atvyks su savo motina, ir susirašinėjimų draugui atsiuntė virtualų žemėlapį, kuriame nurodė vietą, kur jie susitiks.

Ar Pavlo sugrįš namo?

Tiesa, Tatjanos istorija tiki ne visi. Dingusio Pavlo sesuo Olga atkreipia dėmesį į tai, kad niekas tiksliai nežino, kas iš tiesų kalbasi su spauda: „Net jei ji tikrai yra Pavlo draugė, jos pareiškimai gali būti naudingi jos šeimininkams FSB.

Manau, kad neturėtume tikėti šia informacija. Tai kažkoks žaidimas.“

Šiuo metu nežinoma, kur yra Pavlo. Šią savaitę baltarusių „Euroradio“ citavo šaltinius, teigiančius, kad jaunasis ukrainietis yra atvežtas į Krasnodarą, bet Rusija tai patvirtinti atsisako.

Negana to, tiek baltarusiai, tiek rusai neigė, kad Pavlo apskritai buvo atvykęs į Gomelį, nors sienos kirtimo faktą patvirtino ir Ukrainos pasieniečiai, ir maršrutinio autobuso, kuriuo į Baltarusiją keliavo jaunuolis, vairuotojas.

„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos ir Ukrainos siena netoli Gomelio
„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos ir Ukrainos siena netoli Gomelio

Tiesa, Baltarusija vėliau pranešė, kad P.Hrybas iš tiesų kirto valstybinę sieną.

Ukrainoje prasidėjo jau keli tyrimai. Pavlo sesuo įsitikinusi, kad reikia kalbėti apie pagrobimą ir apie tarptautinės teisės pažeidimą.

Olga Hryb: „Tai yra pirmasis atvejis, kai Ukrainos pilietis pagrobiamas Baltarusijos teritorijoje. Tai labai svarbu.“

„Tai yra pirmasis atvejis, kai Ukrainos pilietis pagrobiamas Baltarusijos teritorijoje. Tai labai svarbu“, – teigė Olga Hryb.

Vis dėlto byloje konkretumo mažai: kur yra Pavlo? Konkrečiai, kaip jis buvo sulaikytas? Kodėl? Kol kas drąsiau kalba tik Tatjana.

Dviem ankstesniais atvejais Ukrainos piliečiai buvo sulaikyti Rusijoje ir Krymo, kuris buvo aneksuotas 2014 metais, teritorijoje. Abiem jiems vėliau buvo skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės. Bet Tatjana teigia nemananti, kad Pavlo irgi laukia toks likimas.

„Aš apie jį žinau kiek daugiau nei kiti žmonės, tiesa, negaliu apie tai kalbėti. Pavlo tikrai sugrįš, bet šiuo metu neįmanoma pasakyti, kada“, – tvirtino rusė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas