Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Ben-Gvirui lankantis Al Aksos komplekse, Vakarų Krante nužudytas palestiniečių paauglys

Izraelio pajėgos okupuotame Vakarų Krante nušovė 14-metį palestinietį, tuo metu, kai vienas kraštutinių pažiūrų Izraelio ministras apsilankė Jeruzalės Al Aksos mečetėje, dėl kurios palestiniečiai nesutaria su Izraeliu, ketvirtadienį pranešė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija.
Al Aksos mečetės kompleksas
Al Aksos mečetės kompleksas / „AP“/„Scanpix“

Nacionalinio saugumo ministro Itamaro Ben-Gviro vizitas į ginčijamą Al Aksos mečetės kompleksą įvyko tęsiantis prieš pusantrų metų prasidėjusiems Izraelio ir palestiniečių susirėmimams ir greičiausiai sulauks palestiniečių, kurie tokius vizitus laiko provokaciniais, pasmerkimo.

Anksti ketvirtadienį palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad 14-metis Faresas Sharhabilas Abu Samra žuvo nuo Izraelio ugnies Kalkilijoje, esančioje Vakarų Krante. Izraelio kariuomenė kol kas nieko nekomentavo.

I.Ben-Gviras Al Aksos komplekse lankėsi minint žydų Tišą Beavą – gedulo ir atgailos dieną, kai minimi Jeruzalės šventyklos sugriovimai 586 m. pr. m e. ir 70 metais. Ta proga komplekse tikriausiai apsilankys šimtai žydų.

„Tai svarbiausia Izraelio tautos vieta, į kurią turime sugrįžti ir parodyti savo valdžią“, – sakė I.Ben-Gviras savo biuro paskelbtame vaizdo įraše.

I.Ben-Gviras, buvęs Vakarų Kranto naujakurių lyderis ir kraštutinių dešiniųjų aktyvistas, prieš daugelį metų nuteistas dėl kurstymo ir paramos vienai žydų teroro grupei, dabar eina Izraelio nacionalinio saugumo ministro pareigas ir prižiūri šalies policijos pajėgas.

Ketvirtadienį I.Ben-Gviras trečią kartą lankėsi šioje ginčijamoje vietoje nuo tada, kai tapo ministru premjero Benjamino Netanyahu labiausiai į politinio spektro dešinę pasislinkusioje vyriausybėje.

Jo vizitas gali tik dar labiau pakurstyti ir taip padidėjusią įtampą tarp Izraelio ir palestiniečių, nulėmusią Vakarų Krante didžiausią smurtą per beveik du dešimtmečius.

Minima Jeruzalės vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu, yra švenčiausia judaizmo vieta, čia kadaise stovėjo biblinės šventyklos. Šiandien šioje vietoje yra Al Aksos mečetė, trečia švenčiausia islamo vieta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas