Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į JAV vykstantis Vokietijos diplomatijos vadovas D.Trumpą vadina grėsme ir neseka jo socialiniuose tinkluose

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir naujasis Vokietijos diplomatijos vadovas Sigmaras Gabrielis ką tik užėmė šiuos postus. Teoriškai, tai turėtų būti puiki galimybė megzti gerus santykius, tačiau jų susitikimo Vašingtone laukia rimti iššūkiai, praneša „The Washington Post“.
Vokietijos Vicekancleris Sigmaras Gabrielis
Buvęs Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Gabrielis jau spėjo pasižymėti, kaip vienas iš aršiausiai D.Trumpo retoriką ir darbus kritikuojančių užsienio politikų.

Prieš tapdamas Vokietijos užsienio reikalų ministru, būdamas vicekancleriu S.Gabrielis D.Trumpą pavadino „autoritariško ir šovinistiško judėjimo lyderiu“ ir apibrėžė jį kaip „pavojų“.

Tai neskamba kaip diplomatiniai pareiškimai ir yra savaime suprantama. Iki praėjusios savaitės penktadienio socialdemokratų lyderis nebuvo diplomatinės tarnybos narys.

Kurį laiką Vokietijos viešojoje erdvėje skambėjo gandai, kad būtent S.Gabrielis stos į kovą dėl kanclerio posto rugsėjo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose su Angela Merkel. Tačiau jis netikėtai pasitraukė iš kovos, užleisdamas savo poziciją buvusiam Europos Parlamento pirmininkui Martinui Schulzui.

Neketina nusileisti

Vokietija – didžiausia Europos ekonomika ir jos visuomenė itin nepatikimai žiūri į D.Trumpo grasinimus atšaukti laisvosios prekybos susitarimus, o Vokietijos kompanijoms sudaryti sunkumų, konkuruojant Amerikos rinkoje.

Praėjus kelioms dienoms po įsikūrimo Baltuosiuose rūmuose D.Trumpas pasiskundė, kad Vokietijos automobilių pramonė per daug eksportuoja savo automobilių ir per mažai perka amerikietiškos produkcijos.

Į šią pastabą S.Gabrielis, tuomet užėmęs ekonomikos ministro pareigas, sureagavo kandžia replika: „JAV turėtų išmokti gaminti geresnius automobilius.“

„Scanpix“/AP nuotr./Prisaikdinamas 45-asis JAV prezidentas – Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Prisaikdinamas 45-asis JAV prezidentas – Donaldas Trumpas

Tokia griežta Vokietijos politikų pozicija D.Trumpo ir jo administracijos atžvilgiu visiškai pateisinama. 90 proc. vokiečių teigia, kad nenorėtų taip besielgiančio šalies vadovo, koks yra naujasis JAV prezidentas.

Vokietija nebus tokia maloni D.Trumpui, kokia buvo susitarimo ieškanti Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May. Jos priverstinai malonus bendravimas su naujuoju JAV lyderiu sulaukė britų kritikos. Net 1,8 milijono britų pasirašė peticiją, raginančią atšaukti D.Trumpo vizitą Londone.

„Mes neturėtume nuolaidžiauti ir pasiduoti“, – tikino Vokietijos diplomatijos vadovas S.Gabrielis.

Kaltina prastais sprendimais

Reaguodamas į D.Trumpo pareiškimus apie „katastrofišką Merkel pabėgėlių politiką“, S.Gabrielis ragino prisiminti, kodėl žmonės bėgo iš Vidurio Rytų.

Yra ryšys tarp Amerikos neteisingos intervencinės politikos ir pabėgėlių krizės. Ypač Irako karo atveju, – rėžė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

„Yra ryšys tarp Amerikos neteisingos intervencinės politikos ir pabėgėlių krizės. Ypač Irako karo atveju“, – rėžė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

Kitą dieną socialiniame tinkle „Twitter“ jis dar pridėjo: „Populizmas, nacionalizmas ir izoliacionizmas nėra atsakymai į šiandienos problemas.“

Beje, S.Gabrielis principingai atsisako sekti D.Trumpą socialiniuose tinkluose. Tačiau jis noriai seka liberalų Kanados premjerą Justiną Trudeau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas