Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į karą siunčiami Rusijos kaliniai nebegauna malonės: kaip viskas pasikeitė

Vladimiras Putinas nebepasirašo malonės kaliniams, kurie iš Rusijos kolonijų siunčiami kariauti Ukrainoje, ir dabar juos paleidžia tik lygtinai, pranešė BBC. Be to, anksčiau kaliniai turėdavo išbūti šešis mėnesius ir po to galėjo grįžti namo, o jų teistumas buvo panaikintas, dabar jie turės likti fronte iki karo pabaigos.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „AP“/„Scanpix“

Pasak BBC, priėmimas į specialias kuopas „Storm Z“, kuriose buvo dauguma buvusių kalinių, faktiškai nutrūko 2023 m. rugpjūtį, o nuo rugsėjo mėnesio kalėjimuose užverbuoti žmonės buvo priimti į „Storm V“ padalinį.

Formaliai jie sudaro sutartį su Gynybos ministerija vieneriems metams, tačiau pasibaigus šiam laikotarpiui sutartis bus automatiškai pratęsta. Taigi buvę kaliniai, kurių padėtis anksčiau buvo palankesnė, buvo sulyginti su mobilizuotaisiais: jie negali palikti tarnybos, kol nepaskelbta „specialiosios operacijos“ pabaiga.

Procedūra, pagal kurią kaliniai paleidžiami dalyvauti kare, teisiškai nėra lygtinis išankstinis paleidimas – sprendimą dėl tokio lygtinio paleidimo turėtų priimti teismas. Šiuo atveju taikoma „lygtinio paleidimo“ norma. Šią sąvoką įtvirtinantį įstatymą birželio mėn. priėmė Valstybės Dūma. Pagal šį įstatymą pilietis, kuris pasirašė sutartį su Gynybos ministerija ir buvo pašauktas į tarnybą pagal mobilizaciją, gali būti „lygtinai“ paleistas iš kalėjimo arba kardomojo kalinimo įstaigos. Sprendimą dėl „lygtinio paleidimo“ priima įstaigos, kurioje laikomas nuteistasis, administracija ir regiono, kuriame pasirašyta sutartis, karinė komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas