Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į paskutinę prezidentinę kelionę išvykusio B.Obamos užduotis – nuraminti sąjungininkus dėl D.Trumpo

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį per spaudos konferenciją elgėsi visiškai kitaip nei per rinkimų kampaniją – jis nekritikavo išrinktojo Amerikos lyderio Donaldo Trumpo ir nesvaidė niūrių prognozių apie šalies ateitį. B.Obamos retorika neabejotinai keisis ir bendraujant su užsienio lyderiais per paskutinę jo kaip prezidento komandiruotę, rašo AP.
JAV prezidentas Obama atskrido į Atėnus
JAV prezidentas Obama atskrido į Atėnus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama pirmadienį vakare jau perskrido Atlantą ir antradienį pradeda paskutinę savo prezidentinę kelionę į užsienį. JAV prezidentas paeiliui apsilankys Graikijoje, Vokietijoje ir Peru.

Tai turėjo būti didinga pirmojo juodaodžio JAV lyderio atsisveikinimo kelionė. Bet dabar akivaizdu, kad B.Obama turės pabandyti nuraminti D.Trumpo pergalės prezidento rinkimuose priblokštus pasaulio lyderius. Visi jie klausia: kas toliau?

Netikėtas D.Trumpo triumfas sukėlė nerimo bangas ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje.

Ir nors B.Obama pirmadienį ragino šalį susivienyti, o dar anksčiau palinkėjo amerikiečiams sirgti už D.Trumpo administracijos sėkmę, Europoje ir Pietų Amerikoje jam reiks atsakyti į daugybę klausimų apie tolesnę Amerikos lyderystę.

D.Trumpą kritikavo ir užsienyje

„Tam tikra prasme jam (B.Obamai, – red.) net nėra ką pasakyti“, – pripažino Strateginių ir tarptautinių studijų centro Vašingtone mokslininkė Heather Conley.

Ji priminė, kad B.Obamos išvyka buvo suplanuota tokiu metu, kai buvo beveik neabejojama H.Clinton pergale. Tad tuomet galvota, kad prezidentas nuramins pasaulį dėl kaip niekada purvinos rinkimų kampanijos ir patikins sąjungininkus, esą JAV pozicijos nesikeičia.

B.Obamos išvyka buvo suplanuota tokiu metu, kai buvo beveik neabejojama H.Clinton pergale.

„Dabar prezidento laukia nepavydėtina užduotis – paaiškinti partneriams tai, ką europiečiai vadina „Trumpo efektu“, kuris kelia tiek nerimo“, – paaiškino H.Conley.

Vis dėlto B.Obama ir pats kelis mėnesius davė peno tokiam nerimui. Ragindamas amerikiečius nebalsuoti už D.Trumpą, jis panašių pastabų išsakydavo ir viešėdamas svetur.

Antai rugpjūtį JAV prezidentas, stovėdamas šalia Singapūro premjero, pareiškė, kad D.Trumpas yra „siaubingai nepasiruošęs“ darbui, nes jam trūksta „esminių žinių“ apie svarbiausias Europos, Azijos ir Vidurio Rytų problemas.

„Dėl Trumpo nuogąstauja ir kiti lyderiai. Ne be reikalo. Mat daug jo pasiūlymų rodo arba jo nesupratimą apie pasaulio reikalus, arba jo pasipūtėlišką požiūrį, arba jo norą patekti į antraštes, o ne mąstyti, ko reikia Amerikos saugumui ir klestėjimui“, – Japonijoje sakė B.Obama.

Susitiks su ES lyderiais

Dabar B.Obamai reikia padaryti staigų posūkį ir patikinti tiek Ameriką, tiek kitas pasaulio šalis, kad viskas kažkokiu būdu bus gerai.

Benas Rhodesas, JAV prezidento jaunesnysis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, AP teigė, kad prezidentas tikrai suvokia, jog jam viešnagės metu teks kalbėti apie D.Trumpo pergalę rinkimuose.

Tačiau B.Obama esą pabrėš savo planus toliau nuosekliai dirbti iki pat respublikono inauguracijos sausį. JAV prezidentas partnerius tikins, kad Vašingtonas gerbs tarptautinius įsipareigojimus.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Obama atskrido į Atėnus
„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Obama atskrido į Atėnus

„Jis per pokalbius su kitų šalių lyderiais pareikš, kad visi mes kaip amerikiečiai turime linkėti kitai administracijai sėkmingo darbo – nesvarbu, kokio prezidento norėjome“, – teigė B.Rhodesas.

Graikijoje, kur jo prezidentinis lėktuvas antradienį jau nusileido, B.Obama susitiks su premjeru Aleksu Cipru ir pasakys kalbą apie demokratiją bei globalizaciją. Vėliau Berlyne jis išreikš padėką artimai JAV partnerei Vokietijai ir jos kanclerei Angelai Merkel bei susitiks su kitų ES šalių lyderiais.

Peru sostinėje Limoje B.Obama dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo viršūnių susitikime. Čia JAV prezidentas susitiks ir su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu, ir su Australijos premjeru Malcolmu Turnbulllu.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas

Grėsmė Paryžiaus susitarimui

Kol kas daugelis užsienio šalių lyderių mandagiai, nors ir atsargiai sveikina D.Trumpą su pergale. Drąsesnis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris išreiškė viltį, kad jam kartu su D.Trumpu pavyks „visiškai atkurti“ dvišalius santykius.

D.Trumpo administracija gali spjauti į praėjusiais metais Paryžiuje pasiektą istorinį susitarimą dėl kovos su klimato kaita.

Tuo metu Europoje, kurios rytinėje dalyje nerimaujama dėl augančios Rusijos grėsmės ir įtakos, NATO narės šią vasarą ne juokais išsigando, kai D.Trumpas pareiškė, kad JAV gali peržiūrėti narystę Aljanse, jei kitos šalys neskirs daugiau lėšų gynybai.

Be to, Vakaruose nuogąstaujama, kad D.Trumpo administracija gali spjauti į praėjusiais metais Paryžiuje pasiektą istorinį susitarimą dėl kovos su klimato kaita.

Žinoma, D.Trumpo kampanijos šūkis „Pirmiausia Amerika“ labai patiko Europos nacionalistams, skeptiškai vertinantiems globalizacijos procesus. Jie į turtuolį žvelgia kaip į partnerį, be to, D.Trumpas atvirai palaikė „Brexit“ šalininkus Jungtinėje Karalystėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę
„Scanpix“/AP nuotr./N.Farage'as švenčia žinią, kad Jungtinė Karalystė nusprendė pasitraukti iš ES

Savo ruožtu JAV sąjungininkai Vidurio Rytuose dar nežino, ką D.Trumpo pergalė gali reikšti susitarimui dėl Irano branduolinės programos. Išrinktasis JAV prezidentas per kampaniją kelis kartus pažadėjo iš naujo apsvarstyti susitarimą.

Pietų Amerikoje į D.Trumpą žvelgiama itin kreivai – visų pirma dėl jo agresyvių pareiškimų apie imigrantus. Be to, jis meksikiečius yra išvadinęs „nusikaltėliais ir prievartautojais“.

Galiausiai Azijos šalių lyderiai, ilgai ir kantriai derėjęsi su JAV dėl laisvosios prekybos sutarties, greičiausiai turės susitaikyti su tikrove. O ji tokia – Kongresas nepritars Ramiojo vandenyno partnerystės laisvosios prekybos sutarčiai (TPP).

TPP per rinkimų kampaniją nepritarė ir D.Trumpas, ir H.Clinton, o Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas jau atmetė bet kokią galimybę, kad sutartis bus ratifikuota dar prieš naujojo prezidento inauguraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas