Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Ukrainos pusę perėjęs rusų pilotas ragina ir kitus: „Jūs nesigailėsite“

Rusijos karinių oro pajėgų pilotas Maksimas Kuzminovas atskleidė nenorėjęs prisidėti prie rusų karo nusikaltimų, todėl nusprendė pereiti į Ukrainos pusę. Po sėkmingos Ukrainos gynybos žvalgybos operacijos pilotas ragina kitus Rusijos pilotus kreiptis į jį pagalbos ir pasekti jo pavyzdžiu.
Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas
Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas / Stop kadras iš video

Rugpjūčio 23 d. buvo paviešinta informacija apie tai, kad vienoje iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių bazių nusileido Rusijos karinis sraigtasparnis Mi-8. Tačiau tai nebuvo netyčinis nusileidimas, o daugiau nei pusę metų kruopščiai planuota Ukrainos gynybos žvalgybos operacija.

Sekmadienio vakarą ukrainiečių televizija transliavo dokumentinį filmą „Numušti Rusijos pilotai“, kuriame įvardintas buvęs Rusijos pajėgų pilotas 28 metų M.Kuzminovas papasakojo apie tai, kaip vyko slapta operacija, ir paragino kitus rusų pilotus pasekti jo pavyzdžiu.

„Susisiekiau su Ukrainos žvalgybos pareigūnais, paaiškinau savo situaciją, o jie man pasiūlė tokį variantą: „Judėkite pirmyn, mes garantuojame jūsų saugumą, garantuojame naujus dokumentus, garantuojame piniginę kompensaciją, garantuojame atlygį“. Aptarėme visas šias detales ir pradėjome planuoti mano skrydį...

M.Kuzminovas: Tai, kas dabar vyksta, yra tiesiog Ukrainos žmonių genocidas. Tiek ukrainiečių, tiek rusų. Mano veiksmų pagrindas – neprisidėti prie šių nusikaltimų.

Supratau, kad esu netoli sienos. Pranešiau apie savo buvimo vietą. Pasakiau: „Pabandykime, esu netoli“. Ir galutinai apsisprendęs skridau itin mažame aukštyje, laikydamasis radijo tylos. Niekas nežinojo, kas man nutiko. Niekas nesuprato, kas nutiko, kokias 3-4 dienas. Skridau, viskas vyko gerai, nusileidau, mane pasitiko, pasikalbėjo, paaiškino, kas vyksta“, – pasakojo M.Kuzminovas.

Filmo metu pranešta, kad per paskutinį operacijos etapą pilotas buvo sužeistas, tačiau jam laiku suteikta medicininė pagalba.

Savo invaziją į Ukrainą Rusija aiškino tikslu „denacifikuoti“ kaimyninę šalį, tačiau visą gyvenimą Rusijoje gyvenęs pilotas paneigė uoliai skleidžiamą propagandą.

„Tai, kas dabar vyksta, yra tiesiog Ukrainos žmonių genocidas. Tiek ukrainiečių, tiek rusų. Mano veiksmų pagrindas – neprisidėti prie šių nusikaltimų. Ukraina neabejotinai laimės šį karą vien todėl, kad žmonės yra labai stipriai susivieniję. Niekas nenori šio karo. Tik laiko klausimas, kada Ukraina laimės“, – kalbėjo jis.

Ukrainos gynybos žvalgyba/ „Telegram“/Trojėjinis Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8
Ukrainos gynybos žvalgyba/ „Telegram“/Trojėjinis Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8

M.Kuzminovas taip pat paragino kitus rusų pilotus pereiti į kitą barikadų pusę ir pasiūlė žmonėms kreiptis į jį tiesiogiai su prašymais padėti išvykti iš šalies.

„Jei padarysite tai, ką padariau aš, jūs nesigailėsite. Jūs būsite aprūpinti absoliučiai viskuo visam likusiam gyvenimui. Jums bus pasiūlytas darbas ten, kur norėsite. Jūs tiesiog atrasite spalvų pasaulį. Ir atsiminkite: jūs tiesiog daug ko nežinote, daug ko nematėte, kaip gyvena kiti žmonės. Kai visa tai jums atsiskleis, kardinaliai pakeisite savo nuomonę“.

Per televiziją transliuotoje dokumentikoje taip pat pažymėta, kad rusų lakūnams, nusprendusiems pereiti į jos pusę, Ukraina suteiks visas įstatymais numatytas garantijas, įskaitant finansinę kompensaciją už perduotus karinius orlaivius.

Teigiama, kad atvykęs pilotas ne tik perdavė Ukrainos karinėms oro pajėgoms visiškai nepažeistą „trofėjinį“ sraigtasparnį Mi-8, bet ir naikintuvų dalių, slaptą techninę įrangą, vertingą dokumentaciją bei pasidalijo vertingais liudijimais apie Rusijos karinę aviaciją, ryšių sistemas ir aerodromų tinklą.

„Scanpix Baltics“/Mi-8 sraigtasparnis
„Scanpix Baltics“/Mi-8 sraigtasparnis

Šiuo metu pilotas ir jo šeima yra Ukrainoje. Pranešta, kad jo artimieji iš anksto buvo išvežti iš Rusijos.

Vaisingo bendradarbiavimo rezultatas

Ukrainos gynybos žvalgyba pirmadienį pareiškė, kad ši operacija buvo geriausias vaisingo bendradarbiavimo su nacionaline policija pavyzdys.

„Daugelį mėnesių trukusioje specialiojoje operacijoje reikėjo pasitelkti geriausius abiejų tarnybų specialistus ir užtikrinti aukščiausio lygio slaptumą. Juk okupacinė šalis imasi precedento neturinčių saugumo priemonių, kad užkirstų kelią bet kokiems jos aviatorių kontaktams su „nepatikrintais“ asmenimis“, – sakoma pareiškime.

Anot žvalgybos, operaciją sudarė du etapai: pirmiausia, buvo nustatyta, kad vienas iš Rusijos karo lakūnų nepritaria šalies politinės vadovybės sprendimui pradėti plataus masto karą, tuomet su juo buvo užmegztas kontaktas.

VIDEO: “Збиті льотчики росії”. Анонс

„Svarbus specialiosios operacijos elementas buvo saugumo garantijos piloto šeimai. Jo šeima buvo saugiai perkelta į Ukrainą“, – teigiama Gynybos žvalgybos pranešime.

Baigiamasis operacijos etapas buvo sraigtasparnio nuskraidinimas į nurodytą tašką ir jo perdavimas Ukrainos kariškiams.

„Šiuo metu pilotas ir jo šeima yra Ukrainoje ir kuria ateities planus. Kiti du sraigtasparnio įgulos nariai, kurie nežinojo apie tikruosius piloto planus, nusprendė nepasiduoti ir žuvo iš karto po nusileidimo“, – pridūrė žvalgybos atstovai.

Valstybinė tarnyba taip pat pažymėjo, kad ši operacija aiškiai parodė, jog karo metu įvairios saugumo ir gynybos tarnybos sėkmingai bendradarbiauja ir pasiekia maksimalių rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento