Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Žemę iš TKS po beveik aštuonių mėnesių grįžo keturi astronautai

Keturi astronautai penktadienį grįžo į Žemę po beveik aštuonių mėnesių viešnagės kosminėje stotyje, kuri užsitęsė dėl uragano „Milton“.
Į Žemę po aštuonių mėnesių grįžo keturi TKS užstrigę astronautai / NASA / Getty Images via AFP
Į Žemę po aštuonių mėnesių grįžo keturi TKS užstrigę astronautai / NASA / Getty Images via AFP

Savaitės viduryje nuo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) atsiskyrusi įmonės „SpaceX“ kapsulė su įgula prieš aušrą nusileido parašiutu į Meksikos įlanką netoli Floridos pakrantės.

Trijų amerikiečių ir vieno ruso sugrįžimą į Žemę sutrikdė uraganas „Milton“, po kurio dar dvi savaites siautė stiprus vėjas, o jūra liko audringa.

Kovą „SpaceX“ išskraidino į TKS tris NASA atstovus – Matthew Dominicką (Metjų Dominiką), Michaelą Barrattą (Maiklą Baratą) ir Jeanette Epps (Dženet Eps) – bei rusą Aleksandrą Grebenkiną.

M. Barrattas džiaugėsi palaikymo komandomis namuose, kurios „turėjo viską perplanuoti, pertvarkyti bei iš esmės iš naujo padaryti viską kartu su mumis (...) ir padėjo mums susidoroti su visais šiais sunkumais“.

Kosminėje stotyje po kelis mėnesius trukusio perpildymo dabar dirbs gana įprasta septynių narių įgula – keturi amerikiečiai ir trys rusai.

Tarp jų – Butchas Wilmore'as (Bačas Vilmoras) ir Suni Williams (Sani ViIljams), kurių viešnagė TKS užsitęs iki kitų metų vasario dėl „Boeing“ erdvėlaivio „Starliner“ variklio gedimų.

Naujai sukurtas „Starliner“ atliko pirmąjį skrydį su įgula birželį, kai nugabeno B. Wilmore'ą ir S. Williams į TKS.

Jie ten turėjo būti tik aštuonias dienas, tačiau skrydžio metu išaiškėjus „Starliner“ problemoms, NASA buvo priversta iš esmės pakeisti planus.

Po ilgas savaites trukusių intensyvių „Starliner“ patikimumo bandymų kosmoso agentūra galiausiai nusprendė grąžinti jį į Žemę be įgulos, o du įstrigusius astronautus parskraidinti namo drauge su „SpaceX“ misija „Crew-9“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai