Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomūs faktai apie Šiaurės Korėją: kokio dydžio kariuomenė ir kaip galima kirptis?

Apie Kim Jong Uno vadovaujamą Šiaurės Korėją visi esame šį tą girdėję: kad ši šalis yra atsiskyrėlė, turi didelę kariuomenę, o gyventojai spaudžiami tvirtos vadovo rankos. Tačiau tai dar ne viskas.
Valdančiosios partijos 70-ies metų jubiliejus Šiaurės Korėjoje
Valdančiosios partijos 70-ies metų jubiliejus Šiaurės Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visai neseniai Šiaurės Korėja buvo įsivėlusi į kibernetinių atakų skandalą. Buvo skelbiama, kad būtent Kim Jong Uno režimas atakavo bendrovę „Sony“, kuri kūrė parodijų filmą apie diktatorių.

Šalies propagandos aparatas pasauliui transliuoja žinias apie Šiaurės Korėjos galybę. Tačiau daugelis  žino, kad šios naujienos būna gerokai perdėtos.

Visgi kas iš tiesų dedasi šioje šalyje – sunku pasakyti. Su kai kuriais faktais siūlo susipažinti „Business Insider“.

Šiaurės Korėja turi savo laiko zoną. Naują laiką ji pradėjo naudoti šių metų rugpjūčio 15 dieną ir pavadino „Pchenjano laiku“.

Pabėgimas iš Šiaurės Korėjos kainuoja 8 tūkst. JAV dolerių. Už tokią sumą pabėgėlis gali tikėtis nukeliauti iki Kinijos. Kim Jong Unui atėjus į valdžią, pabėgimas iš šalies tapo itin sudėtingas, o jo kaina išaugo.

Buvęs šalies vadovas Kim Jon Ilas vien konjakui per metus išleisdavo per 1,2 mln. JAV dolerių. Tuo tarpu vienas Šiaurės Korėjos gyventojas per metus uždirbdavo apie 1000–2000 JAV dolerių.

Šiaurės Korėja skelbia, kad jos raštingumo lygis – 100 proc. Pasak žvalgybinių duomenų, visi 15 metų amžiaus ir vyresni šalies gyventojai moka skaityti ir rašyti.

Šalyje yra patvirtinti 28 kirpimo stiliai. Moterims leidžiama pasirinkti vieną iš 14. Pavyzdžiui, ištekėjusioms moterims rekomenduojama apsikirpti trumpiau, vienišėms – turėti ilgesnius plaukus. Tuo tarpu vyrams draudžiama turėti ilgesnius nei 5 cm ilgio plaukus. Tiesa, vyresnio amžiaus vyrai gali turėti iki 7 cm ilgio plaukus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdančiosios partijos 70-ies metų jubiliejus Šiaurės Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdančiosios partijos 70-ies metų jubiliejus Šiaurės Korėjoje

Įdomus ekonominis palyginimas: „Microsoft“ įkūrėjo Billo Gateso turtas yra maždaug tris kartus didesnis nei Šiaurės Korėjos Bendrasis vidaus produktas (BVP).

Pchenjane gyvena per 2,8 mln. žmonių. Jei Šiaurės Korėjos sostinė būtų JAV miestas, tuomet patektų tarp keturių didžiausių JAV miestų ir aplenktų Hjustoną, kuriame gyvena 2,2 mln. žmonių.

Pabėgimas iš Šiaurės Korėjos kainuoja 8 tūkst. JAV dolerių

Šiaurės Korėjos futbolo rinktinė 2010 metais Pasaulio taurėje įmušė įvartį Brazilijos rinktinei, tačiau rungtynes pralaimėjo 1:2.

Nors Šiaurės Korėjos plotas yra per 120 tūkst. kvadratinių kilometrų, tačiau tik 19,5 proc. šalies teritorijos gali būti vystomas žemės ūkis.

Karo atveju prie kariuomenės prisijungti pasiruošę 12,9 mln. Šiaurės Korėjos gyventojų (6,5 mln. vyrų ir 6,4 mln. moterų). Tai yra 2,5 karto daugiau nei Norvegija turi gyventojų (apie 5 mln.).

Šiaurės Korėjoje kelių ilgis siekia 25,5 tūkst. km, tačiau vos 724 km iš jų yra asfaltuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas