Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įkalintas Alžyro žurnalistas, jo žiniasklaidos priemonių biurai uždaryti

Žymus Alžyro žurnalistas atsidūrė už grotų, o jo interneto svetainės ir radijo stoties biurai buvo uždaryti remiantis kaltinimais, kad jie kelia grėsmę valstybės saugumui, penktadienį pranešė advokatė.
Daugelis alžyriečių žurnalisto leidinius laikė žodžio laisvės Alžyro žiniasklaidoje forpostais
Daugelis alžyriečių žurnalisto leidinius laikė žodžio laisvės Alžyro žiniasklaidoje forpostais / „Reuters“/„Scanpix“

Ihsane El Kadi buvo sulaikytas gruodžio 23 dieną savo namuose ir laikytas policijos įstaigoje iki ketvirtadienio, kai pasirodė Alžyro teisme. Anot advokatės Zoubidos Assoul, priklausančios žurnalistą ginančiam teisininkų kolektyvui, tyrimo teisėjas nurodė jį laikyti suimtą.

2019 metais aktyviai dalyvavęs Alžyro prodemokratinių protestų judėjime „Hirak“, I.El Kadi tapo naujausiu taikiniu, Šiaurės Afrikos šalyje prasidėjus represijoms prieš kitaminčius.

Jam iškelta byla susijusi su sutelktiniu finansavimu, kuriuo buvo finansuojamos jo žiniasklaidos priemonės „Maghreb Emergent“ ir „Webradio“, sakė Z.Assoul. Interneto svetainė ir radijo stotis Alžyre veikė ne vienerius metus, tačiau nebuvo vyriausybės pripažintos kaip oficialios žiniasklaidos organizacijos.

I.El Kadi kaltinamas pažeidęs baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris nukreiptas prieš asmenis, gaunančius lėšų, kuriomis siekiama „kurstyti veiksmus, galinčius kelti grėsmę valstybės saugumui“, stabilumui ar pagrindiniams Alžyro interesams, teigė advokatas. Jei jis bus pripažintas kaltu, jam gresia nuo penkerių iki septynerių metų kalėjimo.

Jo šalininkai I.El Kadi suėmimą laiko bausme už straipsnius, kurie papiktino Alžyro valdžią.

Daugelis jo leidinius laikė žodžio laisvės Alžyro žiniasklaidoje forpostais, suteikiančiais žurnalistams ir opozicijos politikams galimybę atkreipti dėmesį į vyriausybės politikos prieštaravimus ar trūkumus.

Anksčiau policija apklausė I.El Kadi, paskui jį paleido. Jo šeima ir draugai tikėjosi, kad tai pasikartos ir ketvirtadienį, tačiau buvo nusivylę ir pasipiktinę sprendimu jį sulaikyti.

„Alžyras pavojingai slenka į orvelišką visatą“, – sakė žurnalistas Madjidas Madhi.

Alžyro gyventojai internete išreiškė nusivylimą, įskaitant kai kuriuos, kurie teigė nesutinkantys su I.El Kadi pažiūromis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas