Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indija ir JK pradeda technologijų iniciatyvą

Indija ir Jungtinė Karalystė pradėjo naują technologinio saugumo iniciatyvą, kuri, kaip tikimasi, paskatins ekonomikos augimą ir pagilins bendradarbiavimą, pranešė abi šalys per pirmąjį oficialų naujojo britų užsienio reikalų sekretoriaus vizitą Indijoje.
Indija ir JK pradeda technologijų iniciatyvą /  / AP
Indija ir JK pradeda technologijų iniciatyvą / / AP

Vėlai trečiadienį paskelbtame susitarime teigiama, kad abi šalys bendradarbiaus technologijų srityje – nuo svarbiausių naudingųjų iškasenų ir dirbtinio intelekto iki puslaidininkių ir telekomunikacijų.

Taip pat bus stiprinamas bendradarbiavimas klimato, prekybos, technologijų ir švietimo klausimais, teigiama JK užsienio reikalų sekretoriaus Davido Lammy (Deivido Lamio) biuro išplatintame pareiškime.

„Tai reiškia, kad kartu imsimės realių veiksmų ateities iššūkiams – nuo dirbtinio intelekto iki svarbiausių naudingųjų iškasenų. Kartu galime užtikrinti abipusį augimą, skatinti inovacijas, darbo vietas ir investicijas“, – sakė D. Lammy.

Per derybas su savo kolega Subrahmanyamu Jaishankaru (Subrahmanjamu Džajašankaru) jie taip pat susitarė stiprinti bendradarbiavimą gynybos ir saugumo srityje Indijos bei Ramiojo vandenynų regione ir aptarė pasaulinius klausimus, įskaitant Rusijos karą Ukrainoje, teigiama Indijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

D. Lammy sakė, kad jo kelionė į Indiją atspindi vieną iš svarbiausių naujosios vyriausybės užsienio politikos prioritetų – atkurti santykius su Europa tiek klimato, tiek globaliųjų Pietų šalių klausimais.

Naujoji britų leiboristų partijos vyriausybė, kuri laimėjo liepos 4-osios rinkimus, teigia norinti „atnaujinti ir atgaivinti“ JK ir Indijos santykius, visų pirma atgaivindama 2022 metais pradėtas oficialias derybas dėl laisvosios prekybos susitarimo. Šį tuometinis ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) vadino svarbiu tikslu po to, kai 2020 metais JK išstojo iš Europos Sąjungos.

D. Lammy taip pat susitiko su Indijos nacionalinio saugumo patarėju Ajitu Dovalu (Adžitu Dovalu) ir premjeru Narendra Modi (Narendra Modžiu), kuris teigė palankiai vertinantis naują technologinio saugumo iniciatyvą. Socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pranešime N. Modi taip pat sakė, kad Indija tikisi susitarti dėl laisvosios prekybos susitarimo.

Prekybos susitarimu buvo siekiama iki 2030-ųjų padvigubinti abiejų šalių prekybą nuo 50 mlrd. JAV dolerių (46,09 mlrd. eurų) 2022-aisiais. B. Johnsonas žadėjo, kad sandoris bus sudarytas iki tų metų Dyvalio šventės spalį.

Abi šalys surengė 13 derybų raundų, tačiau proveržio nepasiekė, kol derybos buvo sustabdytos, abiejose šalyse vykstant visuotiniams rinkimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas