Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 20 /20:30

Indija po diplomatinio ginčo paskelbė įspėjimą dėl kelionių į Kanadą

Naujasis Delis, rugsėjo 20 d. (AFP-BNS). Po diplomatinio ginčo, kurį išprovokavo įtarimai, kad Indija prisidėjo prie vieno sikhų separatistų nužudymo netoli Vankuverio, Naujasis Delis trečiadienį įspėjo savo piliečius vengti vykti į kai kurias Kanados dalis.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Kanadiečių ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pareikalavo Indijos labai rimtai pažiūrėti į įtarimus, kad indų agentai suvaidino vaidmenį birželį netoli vienos sikhų šventyklos nužudant Hardeepą Singhą Nijjarą (Hardypą Singhą Nidžarą). 

Dėl šio nužudymo Kanada ir Indija išsiuntė viena kitos diplomatų. Naujasis Delis jam metamus įtarimus vadina absurdiškais.

Indijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad dėl politiškai toleruojamų neapykantos nusikaltimų ir kriminalinio smurto Kanadoje yra susirūpinusi savo piliečių šioje šalyje saugumu.

„Ypač grasinama Indijos diplomatams ir kai kurioms indų bendruomenės dalims, nepritariančioms antiindiškai darbotvarkei“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„Todėl Indijos piliečiams patariama vengti vykti į regionus ir potencialias susitikimų vietas Kanadoje, kur būta tokių incidentų“, – sakoma jame.

„Atsižvelgiant į prastėjančią saugumo aplinką Kanadoje, ypač indų studentams patariama būti itin atsargiems ir neprarasti budrumo“, – skelbia ministerija.

Jos pareiškime nebuvo įvardyti konkretūs miestai ar vietos, kurių indai turėtų vengti.

Tuo tarpu Otava trečiadienį atmetė šiuos Indijos perspėjimus nevykti į Kanadą.

„Aš atkreipiau dėmesį į Indijos kelionių rekomendacijas“, – žurnalistams Otavoje sakė visuomenės saugumo ministras Dominicas LeBlancas (Dominikas Leblankas). 

„Kanada yra saugi šalis“, – pridūrė jis. 

H. S. Nijjarą prie sikhų šventyklos, kuriai jis vadovavo Vankuverio priemiestyje Saryje, nušovė du užpuolikai.

Jis buvo ieškomas Indijos valdžios institucijų dėl įtarimų terorizmu ir sąmokslo įvykdyti žmogžudystę.

Pasak pelno nesiekiančios organizacijos „World Sikh Organization of Canada“, teigiančios, kad gina Kanados sikhų interesus, jis šiuos kaltinimus griežtai neigė. 

Indijos vyriausybė kaltina Otavą nesiėmus veiksmų prieš radikalių sikhų nacionalistų, pasisakančių už nepriklausomos sikhų valstybės sukūrimą Šiaurės Indijoje, veiklą.

„Nesiekiame provokuoti ar eskaluoti“

Pastaraisiais metais Otavos ir Naujojo Delio santykiai smarkiai pablogėjo po sikhų lyderio nužudymo ir vėlesnių demonstracijų Kanadoje.

Anksčiau šį mėnesį Indijos sostinėje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose J. Trudeau susitikęs su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi (Narendra Modžiu) antradienį pareiškė, kad tikisi, jog Indija tinkamai išnagrinės kaltinimus dėl Kanados sikhų lyderio nužudymo. 

„Indija į šį klausimą turi žiūrėti labai rimtai“, – sakė jis.

„Mes tai ir darome, nesiekiame provokuoti ar eskaluoti“, – pridūrė Kanados premjeras. 

JAV taip pat paragino Indiją pateikti jai jau žinomą informaciją apie nužudymą.

„Esame labai susirūpinę dėl ministro pirmininko J. Trudeau minimų kaltinimų“, – sakoma Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos (NSC) atstovės Adrienne Watson (Eidrien Votson) išplatintame pranešime. 

„Mes ir toliau palaikome nuolatinius ryšius su Kanados partneriais. Labai svarbu, kad Kanada tęstų tyrimą, o kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn“, – priduriama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas