Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos premjeras N. Modi sako esąs tikras dėl pergalės rinkimuose

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi šeštadienį, pasibaigus šešias savaites trukusiam balsavimo visuotiniuose rinkimuose maratonui, pareiškė esąs įsitikinęs, kad laimės trečią iš eilės kadenciją.
Rajesh Kumar Singh / AP
Rajesh Kumar Singh / AP

„Galiu užtikrintai pasakyti, kad Indijos žmonės balsavo rekordiniu skaičiumi, kad perrinktų NDA vyriausybę“, – pažymėjo N. Modi socialinio tinklo „X“ platformoje paskelbtame pranešime, turėdamas omenyje savo valdančiąją Nacionalinio demokratinio aljanso koaliciją.

Indijoje šeštadienį baigėsi prieš šešias savaites prasidėjęs balsavimo nacionaliniuose rinkimuose maratonas.

Plačiai manoma, kad nacionalistas ministras pirmininkas N. Modi užsitikrins trečiąją kadenciją, kai antradienį bus paskelbti balsavimo rezultatai.

Rinkėjų apklausų rezultatai, kurie bus paskelbti vėliau šeštadienį, turėtų duoti ženklų, ar jam pavyko laimėti, nors tokios apklausos istoriškai nepatikimai atspindi rinkėjų nuomonių pokyčius rinkimuose, kuriuose turi teisę dalyvauti net 968 mln. rinkėjų.

Dešimtmetį valdantis 73-ejų N. Modi išlieka labai populiarus. Jo valdymo metais išaugo Indijos diplomatinė ir ekonominė įtaka, be to, jo vyriausybė stengėsi šalies daugumos tikėjimą dar labiau susieti su jos politika.

N. Modi vadovaujama valdančioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP) jau pasiekė dvi užtikrintas rinkimų pergales 2014 ir 2019 metais, didele dalimi nulemtas jo patrauklumo hinduistų tikintiesiems.

Valdant N. Modi Indija aplenkė buvusią kolonijinę valdytoją Didžiąją Britaniją tapdama penkta didžiausia pasaulio ekonomika, o Vakarų šalys stengiasi patraukti savo pusėn Naująjį Delį, galintį tapti sąjungininku prieš vis ambicingesnę Kiniją.

Indijoje retai skelbiamos visuomenės apklausos, bet viena pernai atlikta tyrimų centro „Pew“ apklausa parodė, kad N. Modi palankiai vertina kone 80 proc. visuomenės.

Balsavimas rinkimuose vyko septyniais etapais nuo balandžio 19-osios iki birželio 1-osios. Visoje Indijoje dirbo daugiau kaip milijonas rinkimų apylinkių.

Balsai bus skaičiuojami visi kartu birželio 4-ąją. Paprastai tą pačią dieną paskelbiami ir rinkimų rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito