Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indonezijoje per žemės drebėjimą žuvo daugiau nei 1000 žmonių (nuotraukos)

Gelbėtojai ketvirtadienį skubėjo padėti nukentėjusiesiems nuo labai smarkaus žemės drebėjimo Indonezijos Sumatros saloje, kurioje žuvo daugiau nei tūkstantis žmonių, o dar daugiau galėjo būti užversti griuvėsiais.
Po griuvėsiais gali būti palaidota tūkstančiai žmonių.
Po griuvėsiais gali būti palaidota tūkstančiai žmonių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį į pietus nuo nuniokoto regiono įvyko dar vienas stiprus 7 balų žemės drebėjimas, tačiau Indonezijos pareigūnai sakė, kad kol kas apie šių smūgių padarytą žalą nepranešama.

Trečiadienio popietę 7,6 balo pagal momentinės magnitudės skalę drebėjimas griovė pastatus ir kėlė gaisrus Sumatros salos pakrantėje esančiame Padango mieste, kuriame gyvena beveik milijonas žmonių. Didelėje miesto dalyje dingo elektra ir nutrūko ryšys.

Indonezijos Vyriausybė oficialiai patvirtino, kad per stiprų žemės drebėjimą, kuris smogė Sumatros salai, žuvo mažiausiai 464 žmonės.Indonezijos Vyriausybė oficialiai patvirtino, kad per stiprų žemės drebėjimą, kuris smogė Sumatros salai, žuvo mažiausiai 464 žmonės, ketvirtadienį sakė vienas Socialinių reikalų ministerijos pareigūnas.

„Vakarų Sumatros šešiuose rajonuose žuvo 464 žmonės“, – atsakingas už duomenų apie žuvusius kaupimą ministerijos pareigūnas Tugyo Bisris sakė naujienų agentūrai AFP.

Tačiau pareigūnai nurodė, kad šis skaičius tikriausiai dar padidės. Indonezijos armijos ir Sveikatos ministerijos pasiųsti gelbėtojai pasiekė Padangą bei mažesnius gretimus miestus ir sustiprino vietos policijos gelbėtojų pajėgas.

Jie ieško likusių gyvųjų sugriuvusiose ligoninėse, mokyklose ir namuose.

Sveikatos ministerijos krizių valdymo centro vadovas Rustamas Pakaya naujienų agentūrai AFP sakė, kad tarp sugriuvusių pastatų buvo viena iš pagrindinių Padango ligoninių.

„Namai ir pastatai griuvo ir palaidojo po nuolaužomis tūkstančius žmonių“, – nurodė R.Pakaya.

Pasak jo, tikėtina, kad žuvusiųjų bus daugiau nei tūkstantis, nes sugriauta labai daug pastatų, o daug žmonių tikriausiai buvo užversti po griuvėsiais.

Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono žurnalistams Tokijuje sakė, kad paragino pareigūnus „užlieti“ miestą humanitarinės ir medicinos pagalbos siuntomis. Šalies vadovas užsuko į Japoniją grįždamas iš Jungtinėse Valstijose vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo.

„Šio žemės drebėjimo padariniai gali būti tokie pat dideli, kaip ir Jogjakartos drebėjimo“, – sakė jis, turėdamas omenyje 2006 metais ištikusią katastrofą, per kurią žuvo 6 tūkst. žmonių.

Pirmieji požeminiai smūgiai sukrėtė regioną trečiadienį 17.16 val. vietos (13.16 val. Lietuvos) laiku. Drebėjimo epicentras buvo prie Sumatros vakarinių krantų, už 47 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Padango.

Smūgiai taip pat buvo juntami už 940 kilometrų esančioje Indonezijos sostinėje Džakartoje, o išsigandę biurų darbuotojai išbėgo iš pastatų gretimame Singapūre bei Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre.

Vėliau įvyko dešimtys silpnesnių pakartotinių smūgių, o smarkiausias iš jų užregistruotas ketvirtadienį. JAV geologijos tarnybos duomenimis, jo stiprumas siekė 6,8 balo, o epicentras buvo sausumoje už 225 km į pietryčius nuo Padango.

Japonijos meteorologijos agentūra sakė, kad yra „labai maža tikimybė“, jog Indijos vandenyne kils lokalaus masto niokojantis cunamis.

Požeminiai smūgiai sukrėtė Indoneziją po stipraus 8 balų žemės drebėjimo Ramiojo vandenyno pietuose, kuris sukėlė smarkų cunamį, smogusį Samoa saloms. Kaip ir Indonezija, šios salos yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede, kuriame vyksta daug ugnikalnių išsiveržimų ir žemės drebėjimų.

Pasak geologų, Padangas, kuris yra netoli Indijos, Australijos ir Eurazijos tektoninių plokščių susidūrimo linijos, gali nukentėti nuo naujų žemės drebėjimų ir cunamių.

„Vakarų Sumatroje yra trys dideli ugnikalniai – Merapis, Talangas ir Tandikatas. Baiminamės, kad šis drebėjimas gali sukelti šių ugnikalnių išsiveržimus“, – Geologinių nelaimių padarinių mažinimo ir vulkanologijos centro vadovas Surono sakė AFP.

Padangas yra ant to paties tektoninio lūžio, kuris 2004 metais sukėlė žemės drebėjimą prie Ačės, esančios šiauriniame Sumatros pakraštyje. Tie požeminiai smūgiai Indijos vandenyne sukėlė cunamį, kuris nusinešė daugiau nei 220 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas