Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indonezijoje prasidėjo teismas dėl aplaidumo, lėmusio katastrofą stadione

Indonezijoje pirmadienį prasidėjo penkių vyrų, kaltinamų aplaidumu, lėmusiu vieną didžiausių futbolo istorijoje nelaimių stadione, teismo procesas.
Saugumui užtikrinti Indonezijos policija apsupo teismo rūmus
Saugumui užtikrinti Indonezijos policija apsupo teismo rūmus / „AFP“/„Scanpix“

Spalio mėnesį Malango mieste, esančiame Rytų Javoje, įvyko spūstis, per kurią žuvo 135 žmonės, įskaitant daugiau kaip 40 vaikų. Ji kilo policijai paleidus ašarines dujas į pilnas tribūnas, kai sirgaliai įsiveržė į aikštę pasibaigus rungtynėms tarp principinių varžovų „Arema FC“ ir „Persebaya Surabaya“.

Šimtai žmonių pradėjo bėgti link išėjimų, dėl to daugelis buvo sutrypti arba uždusinti.

Trys vietos policijos pareigūnai, rungtynių organizatorius ir saugumo pareigūnas buvo apkaltinti aplaidumu dėl savo vaidmens nelaimės metu.

Jei įtariamieji bus pripažinti kaltais, jiems gresia maksimali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Šeštas įtariamasis – buvęs Indonezijos aukščiausiąją lygą valdančios bendrovės direktorius – tebėra policijos tiriamas.

Pirmadienį valdžia aplink teismą dislokavo šimtus apsaugos darbuotojų, o teismo posėdis saugumo sumetimais vyko nuotoliniu būdu.

Prie teismo rūmų Rink Hanifah laikė savo sūnaus Aguso Riansyah, vienos iš aukų, išėjusio žiūrėti futbolo rungtynių ir negrįžusio, nuotraukas.

Valdžia liepė „Arema FC“ sirgaliams nevykti į teismo posėdį Surabajoje, nes baimintasi susirėmimų su policija ar varžovų sirgaliais.

Policija spalio 1 dienos įsiveržimą į aikštę apibūdino kaip riaušes ir teigė, kad žuvo du pareigūnai, tačiau išgyvenusieji kaltino policiją panaudojus per didelę jėgą.

Buvo matyti, kaip policininkai mušė ir spardė į aikštę įsiveržusius fanus, o po to į tribūnas pradėjo leisti ašarines dujas, nors pasaulio futbolą valdanti FIFA draudžia stadionuose naudoti tokius riaušių malšinimo metodus.

Po tragedijos Indonezijos nacionalinė policija atleido Malango miesto ir Rytų Javos provincijos policijos vadovus.

Po nelaimės vyriausybė taip pat sustabdė visas futbolo rungtynes, tačiau praėjusį mėnesį lygos rungtynės buvo atnaujintos be sirgalių tribūnose.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo nurodė ištirti, kas nutiko, ir pažadėjo nugriauti ir pagal FIFA standartus atstatyti „Kanjuruhan“ stadioną, kuriame žaidžia „Arema FC“.

Specialioji darbo grupė, tirianti incidentą, paragino futbolo asociacijos vadovą ir visus vykdomojo komiteto narius atsistatydinti, tačiau tai padaryti jie atsisako.

Ši spūstis buvo viena iš daugiausiai aukų pareikalavusių nelaimių pasaulio stadionuose nuo 1964 metų, kai per futbolo rungtynes Peru žuvo 320 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas