Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ingušijoje surengtas retas protestas prieš susitarimą dėl apsikeitimo teritorijomis

Rusijos Kaukazo Ingušijos respublikoje ketvirtadienį įvyko retas protestas prieš susitarimą dėl apsikeitimo teritorijomis su kaimynine Čečėnija, nors, kaip pranešama, valdžia įrengė keliuose barikadų, kad sutrukdytų demonstrantams.
Protestuotojai Ingušijoje
Protestuotojai Ingušijoje / Sašos Kliačkinos/„Twitter“ nuotr.

Protesto akcija buvo surengta po to, kai praėjusią savaitę Ingušijos ir Čečėnijos lyderiai susitarė dėl tikslių šių dviejų regionų, kur daugiausia gyvena musulmonų, pasienio kontūrų.

Dėl susitarimo piktinasi kai kurie Ingušijos gyventojai, teigiantys, kad su jais nebuvo pasitarta šiuo klausimu. Jie taip pat mano, kad nuo apsikeitimo teritorijomis pralaimės jų regionas, o jis bus naudingas autoritarinio lyderio Ramzano Kadyrovo vadovaujamai Čečėnijai.

„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Pasak aktyvistų, prie parlamento pastato Ingušijos pagrindiniame mieste Magasase susirinko dešimčių tūkstančių žmonių minia, reikalavusi įstatymų leidėjų atsisakyti sandorio. Kaip pranešama, penktadienį protestuotojai tęsia su valdžia nesuderintą akciją.

Vietos žmogaus teisių organizacijos įsitikinusios, jog susitarimas buvo pasiektas slapta, ir kad dėl jo nedidelis skurdus regionas neteks milžiniškos teritorijos.

Vieno aktyvisto ingušo Daudo Chučijevo skaičiavimu, į demonstracijoje dalyvavo 40 tūkst. žmonių, o policija pateikė kuklesnį, bet vis tiek neįprastai didelį skaičių – 2 000.

„Policija blokavo visus privažiavimus prie miesto, – sakė D. Chučijevas. – Žmonės priversti palikti mašinas ir eiti čia pėsčiomis apie 10 kilometrų.“

Protestuotojų tiesiogiai transliuotuose vaizduose matyti, kaip prie regiono parlamento pastato žygiuoja minios, o kai kurie vyrai, sėdėdami ant žirgų, mojuoja Ingušijos vėliavomis.

Viename įraše girdėti šūviai, Ingušijos lyderio Junuso-Beko Jevkurovo asmeninei apsaugai mėginant sustabdyti minią. Policija vėliau patvirtino, kad pareigūnai šovė į orą ir pareiškė, jog „niekas nenukentėjo“.

J.-B. Jevkurovo oficialioje svetainėje paskelbtame pareiškime teigiama, kad Ingušijos parlamentas balsų dauguma patvirtino minėtą susitarimą, bet mitingo dalyviai sakė naujienų agentūrai AFP, kad tuo netiki.

„Žmonės yra prieš susitarimą su Kadyrovu, pasiektą jiems už nugarų“, – tikino vienas iš teisių gynimo organizacijos „Mekhk Kkhel“ vadovų Saraždinas Sultygovas.

„Mūsų skaičiavimais, Ingušija atiduoda Čečėnijai 58 tūkst. hektarų, ir toje žemėje yra kaimų su žmonėmis“, – pridūrė aktyvistas.

Tuo tarpu pareigūnai tvirtina, kad keičiamos teritorijos bendras plotas yra mažiau nei 2 tūkst. hektarų.

Šis teritorinis ginčas kilo dar sovietmečiu, kai Ingušija ir Čečėnija priklausė vienam regionui.

Abiejų Rusijai priklausančių respublikų siena taip ir nebuvo oficialiai nustatyta, kadangi po SSRS žlugimo Čečėnijoje daugelį metų vyko separatistiniai karai, o Ingušija nusprendė likti ištikima Maskvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas