Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Internautai supainiojo žemdirbių protestus: ši akimirka buvo užfiksuota ne Vokietijoje

Vokietijoje vykstantys žemdirbių protestai patraukė ir internautų dėmesį. Socialiniuose tinkluose pasirodė ne vienas vaizdo įrašas, kuriame matomi į gatves išėję protestuoti ūkininkai. Tačiau ne visi vaizdai, kuriais dalijamasi, buvo nufilmuoti šių protestų metu. Vienas įspūdingas įrašas buvo padarytas dar 2015 m. Briuselyje.
Ūkininkų protestai/15min koliažas
Ūkininkų protestai/15min koliažas

Ūkininkai puolė policiją?

Lietuviai pradėjo dalintis vienu vaizdo įrašu, kuriame matomas kelių traktorių ir apsaugos mašinos susirėmimas, o aplink juos – išsirikiavę uniformuoti policijos pareigūnai. Už traktorių taip pat stovi protestuotojai. Įrašo pabaigoje rodoma, kaip traktorius šiaudais „apšaudo“ apsaugos pareigūnus.

Vienoje grupėje šis įrašas vos per vieną dieną sulaukė beveik 300 reakcijų bei 60 bendrinimų.

„Kaip Vokietijos ūkininkai puola policiją“, – paaiškinta jo apraše.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Tuo pačiu vaizdo įrašu dalijosi ir užsieniečiai, teigdami, kad jame matomas šiuo metu Vokietijoje vykstantis ūkininkų protestas (čia, čia)

Protestai Vokietijoje

Pastaruoju metu Vokietijoje tikrai vykę žemdirbių protestai patraukė daugelio žmonių ir žiniasklaidos dėmesį. Tūkstančiai ūkininkų mitingavo Berlyne, pasisakydami prieš mokesčių didinimą ir subsidijų mažinimą.

Kelių blokados nusidriekė per miestus nuo rytų iki vakarų, įskaitant Hamburgą, Kelną, Brėmeną, Niurnbergą ir Miuncheną. Kiekviename proteste buvo registruota iki 2 tūkst. transporto priemonių. Dalis jų blokavo ir miestų kelius.

Nufilmuotas dar 2015-aisiais

Vaizdo įrašas, kuriuo pasidalyta „Facebook“, iš tiesų buvo nufilmuotas anksčiau ir visai ne Vokietijoje. Ieškant klipų, kuriuose ūkininkai iš traktorių „apšaudytų“ apsaugos pareigūnus, iškart pavyko rasti, kad šis vaizdas iš tiesų buvo užfiksuotas dar 2015 m. Belgijos sostinėje.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Ūkininkų protestas Briuselyje
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Ūkininkų protestas Briuselyje

Taip pat skaitykite: Ar čia olandų ūkininkai purškia mėšlą ant policijos? Įrašą pažiūrėkite atidžiau

Tie patys momentai buvo užfiksuoti ir kitu kampu. Kaip atsaką policijos pareigūnai panaudojo vandens patrankas ir pipirines dujas, pranešama keliuose straipsniuose.

Šio protesto metu ūkininkai išėjo į Briuselio gatves protestuoti prieš mažėjančias pieno ir mėsos kainas, reikalaudami, kad Europos Sąjunga suteiktų daugiau paramos ūkininkams.

2015 m. Belgijoje vykusio žemdirbių protesto akimirkos praėjusiais metais lygiai taip pat buvo rodomos, teigiant, kad juose matomos Nyderlanduose vykusio protesto akimirkos.

15min verdiktas: melas. Šie vaizdo įrašai buvo užfiksuoti 2015 m. Belgijoje, o ne 2024 m. Vokietijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius