Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir vėl „chemtreilai“: ar tikrai jų egzistavimą pripažįsta užsienio valstybės?

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose vis dažniau dalijamasi informacija, neva Jungtinės Karalystės vyriausybė pripažino, kad „chemtreilai“ yra tikri, o Jungtinių Amerikos Valstijų, Teksaso valstijos atstovai net rengiasi juos uždrausti. Bet, nepaisant tvirtinimų, realybėje taip niekas ir nepripažino šios sąmokslo teorijos.
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas / Eglės Zicari / 15min nuotr.

Lietuviškame sąmokslo teorijų platinimo puslapyje patalpinta publikacija skambia antrašte „Teksasas tapo pirmąja valstija, galinčia uždrausti chemtreilus“.

Tačiau jau pačiame tekste skelbiama, kad kalbama tik apie renkamus parašus po peticija, o ne apie realius svarstymus valstijos Senate.

Be to, pačiame tekste yra keistokų neatitikimų.

„Švarus dangus Teksase ne tik sukelia atmosferos taršą – miglotą dangų ir užstoja saulės šviesą, bet ir pažymi, kad „kritulių, požeminio vandens ir dirvožemio tyrimai rodo, jog kai kurios purškiamos medžiagos ar dalelės yra aliuminio, bario ir stroncio oksidai“, – teigiama publikacijoje.

Kitame tekste teigiama, kad neva „JK vyriausybė pripažino, kad chemtreilai yra tikri, o ne „sąmokslo teorija“, kurią sukurpė bepročiai, nešiojantys folijos kepures“.

Tačiau publikacijoje nepateikiama jokių įrodymų. Tik cituojamas dar 2014 m. Jungtinės Karalystės Energetikos ir klimato kaitos departamento pateiktas atsakymas.

„Karališkoji draugija 2009 m. paskelbė ataskaitą, kurioje aiškinami SRM [saulės spinduliuotės modifikavimo] metodai. Jokio SRM, kuris galėtų apimti purškimą, kad atspindėtų saulės šviesą, arba debesų modifikavimą, HMG [Jos Didenybės vyriausybė] nevykdo ir, kiek mums žinoma, nevykdo nei Jungtinėje Karalystėje, nei virš jos“ – cituojamas atsakymas.

Iš to daroma išvada, kad „JK vyriausybė neneigė, kad SRM ar chemtreilai egzistuoja, tik neigė, kad, „kiek [jiems] žinoma“, šiuo metu JK danguje jie nevykdomi.

Kas tie „chemtreilai“?

Vadinamieji „chemtreilai“ vadinami žodžiu, sudarytu iš angliškų žodžių junginio (angl. chemical trails) lietuviškai pažodžiui verčiamo kaip „cheminiai pėdsakai“.

Tai yra sąvoka, kurią naudoja žmonės, tvirtinantys, kad kondensato pėdsakai, matomi praskridus lėktuvams, yra nuodingi.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorija skelbia, neva pasaulio vyriausybės dalyvauja slaptoje programoje, kurios metu iš keleivinių bei krovininių orlaivių į atmosferą purškiami nuodingi chemikalai.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos sklaidą analizavusių Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, dažniausiai lėktuvų paliekami neva pavojingi pėdsakai buvo siejami su tariamu siekiu sterilizuoti gyventojus, trumpinti gyvenimo trukmę, paveikti klimatą.

Nė vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

JAV aplinkos apsaugos agentūros ir NASA mokslininkai, atlikę tyrimą, paaiškino, kad oro transporto paliekami kondensacijos pėdsakai sudaryti iš vandens ledo dalelių pavidalu ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

2016 metais mokslo žurnalas „New Scientist“ paskelbė publikaciją, kurioje „Chemtreilų“ sąmokslo teoriją ėmėsi tikrinti 77 mokslininkai.

76 iš 77 mokslininkų pateikė išvadas, kuriose aiškinama, kad nėra jokių įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Vienas tyrėjų teigė nutolusio regiono dirvoje aptikęs daugiau bario, nei tikėtasi.

Vis dėlto masinės kontrolės sąmokslo teorijos nepatvirtino nė vienas jų.

15min verdiktas: melas. „Chemtreilų“ egzistavimo nepatvirtino nei įvairių šalių mokslininkai, nei vyriausybės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas