Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irakas pasmerkė Danijoje įvykusius protestus, per kuriuos išniekintas Koranas

Irakas pirmadienį, po antrosios kraštutinių dešiniųjų grupės „Danske Patrioter“ Kopenhagoje surengtos protesto akcijos, pasmerkė Korano išniekinimą prie jo ambasados Danijoje.
Protestas Bagdade
Protestas Bagdade / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Grupuotė pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vyras išniekina ir sudegina, regis, musulmonų šventąją knygą ir sutrypia Irako vėliavą.

Naujausias vaizdo įrašas padarytas po panašaus penktadienio ir kitų pastarųjų savaičių įvykių Švedijos sostinėje.

Irako užsienio reikalų ministerija dar kartą griežtai pasmerkė Korano kopijos sudeginimą prie šalies ambasados Danijoje, sakoma jos pareiškime.

Tokie veiksmai leidžia „ekstremizmo ir neapykantos virusui“ kelti „realią grėsmę taikiam visuomenių sambūviui“, pridūrė ministerija.

Ministerijos atstovas Ahmedas al Sahhafas sakė, kad Danijos ambasados diplomatinis personalas jau šeštadienį išvyko iš Irako.

Po pirmojo incidento Kopenhagoje šeštadienį Bagdade susirinko beveik tūkstantis protestuotojų, musulmonų šiitų dvasininko Moqtados Sadro šalininkų.

Jie bandė žygiuoti prie Danijos ambasados militarizuotoje Bagdado žaliojoje zonoje, tačiau saugumo pajėgos, užblokavusios du tiltus į šią teritoriją, atstūmė juos ašarinėmis dujomis ir lazdomis.

M.Sadro šalininkai ketvirtadienį padegė Švedijos ambasadą Bagdade po dviejų panašių įvykių, kai Stokholme gyvenantis Irako pabėgėlis išniekino Koraną.

Irako valdžios institucijos pasmerkė ambasados padegimą, o Stokholmui atkeršijo už tai, kad šis leido rengti protestus, per kuriuos buvo išniekintas Koranas, ir paskelbė apie Švedijos ambasadoriaus išsiuntimą iš šalies.

Švedijos valdžios institucijos leido rengti demonstracijas, motyvuodamos žodžio laisve, tačiau teigė, kad jų leidimas nereiškia pritarimo šiai akcijai.

Irako ministras pirmininkas Mohamedas Shia al Sudani pirmadienį susitiko su kitų Europos Sąjungos šalių ambasadoriais ir dar kartą pasmerkė išniekinimą.

Jis teigė, kad šie veiksmai neturi nieko bendra su žodžio laisve, ir paragino bloko šalis „kovoti su tokiais rasistiniais veiksmais ir visais veiksmais, kuriais kurstomas smurtas“, sakoma pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas