Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 23 /14:08

Irako kurdai: per Turkijos drono ataką žuvo 3 jazidų kovotojai

Per Turkijos drono ataką Irako šiaurėje anksti antradienį žuvo trys ir buvo sužeisti dar trys jazidų kovotojai, pranešė Irako autonominio kurdų regiono kovos su terorizmu tarnyba.
Turkijos karys
Turkijos karys / „SIPA“/„Scanpix“

„Turkų kariuomenės dronas taikėsi į Sindžaro pasipriešinimo dalinių būstinę“, – sakoma pranešime, paminint ginkluotą grupuotę, veikiančią Sindžaro rajone, kur gyvena daugiausia jazidai.

„Žuvo trys kovotojai“, – priduriama pareiškime.

Grupuotė yra susijusi su Kurdistano darbininkų partija (PKK), keturis dešimtmečius vykdančia kruviną sukilimą prieš Turkijos valstybę.

Prieš savaitę per bombardavimą Sindžaro rajone žuvo trys kovotojai.

Turkijos kariuomenė retai komentuoja savo karinius veiksmus Irake, tačiau nuolat vykdo sausumos ir oro karines operacijas prieš PKK užnugario bazes autonominiame Kurdistane ir Sindžaro rajone.

Vasario pabaigoje ir kovo pradžioje per Turkijai priskiriamus smūgius taip pat žuvo Sindžaro pasipriešinimo dalinių kovotojai.

Sindžaro pasipriešinimo daliniai – tai judėjimas, kuris 2014 metais stojo į kovą su „Islamo valstybės“ (IS) grupuote po to, kai džihadistai išžudė tūkstančius jazidų vyrų ir pagrobė tūkstančius moterų, kurias naudojo kaip sekso verges.

Jazidai išpažįsta ikiislaminį tikėjimą, kuris užtraukė IS sunitų musulmonų ekstremistų neapykantą.

Sudėtingą saugumo padėtį Šiaurės Irake rodo tai, kad Sindžaro pasipriešinimo daliniai taip pat yra susiję su Irako pajėgomis „Hashed al Shaabi“ („Liaudies mobilizacijos“) – proiraniška buvusia sukarinta grupuote, dabar integruota į reguliarias ginkluotąsias pajėgas.

Per pastaruosius 25 metus Ankara Irako Kurdistane įkūrė dešimtis karinių bazių kovai su PKK, kurią ji ir jos Vakarų sąjungininkės laiko teroristine grupuote.

Tiek federalinė valdžia, tiek Kurdistano regioninė vyriausybė buvo kaltinamos, kad toleruoja Turkijos karinę veiklą, siekdamos išsaugoti glaudžius ekonominius ryšius.

Šeštadienį kilo įtampa aplink Šiaurės Irako Machmuro stovyklą, kurioje prieglobstį rado kurdų pabėgėliai iš Turkijos.

Pareigūnai teigė, kad Irako kariuomenė planuoja pastatyti tvorą, kad galėtų kontroliuoti visą judėjimą į stovyklą ir iš jos. Šią stovyklą Ankara laiko PKK kovotojų verbavimo vieta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas