Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako pajėgos pagaliau žengia į Mosulą

Elitiniai Irako kariai, daugiau nei dvi savaites valę Mosulo priemiesčius nuo grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistų, regis, pagaliau susiruošė žygiui į patį miestą. Skelbiama, kad pradėtas puolimas trimis kryptimis, o į rytinį Karamos kvartalą jau įsiveržta. Tiesa, kova užtruks dar ilgai, rašo „Reuters“.
Irako pajėgos kaunasi su „Islamo valstybe“ dėl miesto šalies vakaruose
Irako pajėgos kaunasi su „Islamo valstybe“ dėl miesto šalies vakaruose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mosulas Irakas

Operacijai – didžiausiai Irake nuo pat 2003 metų JAV invazijos – vadovaujantys kariškiai vis dėlto tikina, kad kovos tikrai tęsis dar kelias savaites, jei ne mėnesius.

„Mūšis dėl Mosulo nebus piknikas, – patikino prie Irako vyriausybės pajėgų prisijungusių šiitų lyderis Hadi al-Amiri. – Bet mes esame pasiruošę, net jei kautis reikėtų kelis mėnesius.“

Pirmieji Mosulo miesto ribas pirmadienį pasiekė kariai iš elitinės Kovos su terorizmu tarnybos – jie priartėjo prie pramoninių rajonų rytinėje miesto dalyje. Už kelių šimtų metrų – kvartalai, jau laikomi Mosulo dalimi.

Irakiečiai siekia užimti visą rytinę Mosulo dalį, kuri driekiasi palei miestą skeliančią Tigro upę.

Irakiečiai siekia užimti visą rytinę Mosulo dalį, kuri driekiasi palei miestą skeliančią Tigro upę. Toliau nuo miesto į rytus esantys kaimai jau atkovoti iš IS, o prie Mosulo pirmadienį griaudėjo įnirtingi mūšiai.

„Specialiųjų pajėgų nariai puikiai pasiruošę, bet jie susiduria su aršiu pasipriešinimu. Džihadistai toliau siunčia į frontą savižudžius, yra parengę automobilių bombų“, – iš Irako pranešė „Al Jazeera“ korespondentė Stefanie Dekker.

Mosulo, kuriame, kaip manoma, vis dar gyvena per 1,5 mln. žmonių, puolimas prasidėjo dar spalio 17 dieną, o Irako pajėgas iš oro remia JAV vadovaujama koalicija.

Šeštadienį prie operacijos prisijungė ir Irako šiitų grupuotės, kurių užduotis – izoliuoti Mosulą nuo Rakos Sirijoje. Iš viso Mosulą supa per 100 tūkst. karių.

Šio miesto atkovojimas iš IS iš esmės reikštų, kad džihadistai bent jau Irake pralaimėjo ir neteko maždaug pusės paskelbto kalifato. Kita jo dalis – Sirijoje, kur yra ir pagrindinė IS tvirtovė Raka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas