Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14 /21:09

Iranas įvykdė mirties nuosprendį šnipinėjimu apkaltintam britui

Irane šeštadienį buvo įvykdyta mirties bausmė Irano ir Didžiosios Britanijos pilietybes turinčiam buvusiam Gynybos ministerijos darbuotojui, apkaltintam šnipinėjimu britų žvalgybai, pranešė teismų sistema.
Iranas nepaiso tarptautinių susitarimų dėl branduolinės programos
Iranas / „AP“/„Scanpix“

Alireza Akbari, kuris buvo nuteistas už „korupciją žemėje ir už tai, kad, perduodamas žvalgybinę informaciją, kenkė šalies vidaus ir išorės saugumui“, buvo pakartas, pranešė Irano teismų naujienų agentūra „Mizan Online“.

Jo egzekucija įvykdyta nepaisant tarptautinio pasipiktinimo dėl mirties bausmių jam ir kitiems žmonėms, sulaikytiems visoje šalyje vykstant masiniams protestams.

„Mizan Online“ nenurodė, kada A.Akbari buvo pakartas, tačiau sklido gandai, kad tai buvo padaryta prieš kelias dienas.

Iranas, nepateikdamas įrodymų, kaltino A.Akbari šnipinėjimu britų žvalgybos agentūrai MI-6.

JK: piliečio egzekucija Irane neliks „be prieštaravimų“

Jungtinė Karalystė šeštadienį paskelbė, kad Irane įvykdyta egzekucija Britanijos ir Irano pilietybes turėjusiam buvusiam aukšto rango gynybos pareigūnui Alirezai Akbari neliks „be prieštaravimų“.

„Šis barbariškas aktas nusipelno pasmerkimo griežčiausiais žodžiais. Tai neliks be prieštaravimų“, – sakė britų užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly.

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė, kad yra priblokštas, ir pridūrė: „Tai buvo beširdiškas ir bailus aktas, įvykdytas barbariško režimo, negerbiant savo pačių žmonių žmogaus teisių.“

Iranas po egzekucijos iškvietė JK ambasadorių

Iranas šeštadienį iškvietė britų ambasadorių Teherane, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Ambasadorius buvo iškviestas kelios valandos po to, kai Islamo Respublika šeštadienį įvykdė mirties nuosprendį Irano ir Didžiosios Britanijos pilietybes turėjusiam buvusiam Gynybos ministerijos darbuotojui Alirezai Akbari, apkaltintam šnipinėjimu britų žvalgybai.

„Reaguojant į Britanijos kišimąsi nesilaikant taisyklių, taip pat ir Irano Islamo Respublikos nacionalinio saugumo srityje, šiandien buvo iškviestas Simonas Shercliffas, šios šalies ambasadorius Teherane“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Po pranešimo apie A. Akbari egzekuciją britų užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly sakė, kad „šis barbariškas aktas nusipelno pasmerkimo griežčiausiais žodžiais“, ir pridūrė, kad „tai neliks be prieštaravimų“.

„Tai buvo beširdiškas ir bailus aktas, įvykdytas barbariško režimo, negerbiant savo pačių žmonių žmogaus teisių“, – sakė JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas