Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas pareiškė protestą dėl Graikijos vandenyse sulaikyto laivo

Teheranas pareikalavo paleisti laivą, kurį praėjusį mėnesį Graikijos vandenyse sulaikė šios šalies pareigūnai, penktadienį pranešė Irano valstybinė žiniasklaida.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Graikija Iranas

Šiitiška respublika tvirtina, kad laivas buvo sulaikytas spaudžiant Vašingtonui.

Į Irano užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Šveicarijos pasiuntinys, kuris atstovauja Jungtinėms Valstijoms Teherane, nes šios neturi ambasados šiitiškoje respublikoje. Pasiuntiniui buvo pareikštas diplomatinis protestas dėl minėto incidento.

Pasak Graikijos žiniasklaidos, šalies vandenyse buvo sulaikytas tanklaivis, kuris pažeidžiant tarptautines sankcijas gabeno iranietišką naftą.

Iranas šį žingsnį pavadino „tarptautinės jūrų teisės ir tarptautinių konvencijų pažeidimu“, pranešė naujienų agentūra IRNA.

Trečiadienį Iranas dėl šio reikalų iškvietė Graikijos reikalų patikėtinį. Kitą dieną vienas graikų pareigūnas pranešė, kad po „JAV valdžios institucijų teisminio įsikišimo dėl laivo krovinio“ nafta iš šio tanklaivio buvo perpumpuota į kitą laivą prie Karisto uosto Egėjo jūros Eubojos saloje.

Incidentas įvyko tvyrant įtampai tarp JAV ir Irano, kuriam tarptautinės sankcijos taikomos nuo 2018-ųjų, kai tuometinis Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais Irano ir pasaulio galingųjų valstybių sudaryto susitarimo dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Anksčiau JAV areštavo dviejų tanklaivių krovinius. Įtariama, kad jie gabeno iranietišką naftą taikant įmantrią sankcijų apėjimo schemą, kai ne tik naudojami padirbti dokumentai, bet ir perdažomas laivo denis, siekiant nuslėpti neteisėtą krovinį.

Informacija apie tai pateikta federalinėje civilinėje byloje, kurios medžiaga buvo paviešinta vasarį, kai JAV teisėsaugos nurodymu 38 mln. JAV dolerių vertės naftos kroviniai buvo iškrauti iš Graikijos valdomų laivų Hjustone ir Bahamose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas