Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas planuoja naudoti „išmaniąsias kameras“, kad fiksuotų neprisidengusias moteris

Irano policija šeštadienį pranešė, kad planuoja viešosiose vietose naudoti išmaniąsias technologijas, kad galėtų atpažinti ir nubausti moteris, kurios pažeidžia griežtą šalies islamo aprangos kodą.
Stebėjimo kamera
Stebėjimo kamera / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Iranas Hidžabas

Pareigūnų pareiškime teigiama, kad pajėgos „imsis veiksmų, kad nustatytų normas pažeidžiančius asmenis, naudodamos priemones ir išmaniąsias kameras viešose vietose ir gatvėse“.

Tada policija išsiųs „įrodymus ir įspėjamuosius pranešimus hidžabo įstatymo pažeidėjams“, kad „informuotų juos apie teisines šio nusikaltimo pakartojimo pasekmes“.

Irane padaugėjo moterų, nepaisančių privalomo aprangos kodo, kilus protestų bangai po to, kai 22 metų kurdų kilmės iranietė Mahsa Amini, kaip įtariama, nepaisydama šio kodo, mirė areštinėje.

„Nuo ateinančio šeštadienio žmonės, nusimetę uždangalą, bus atpažįstami naudojant išmaniąją įrangą“, – interviu valstybinei televizijai sakė Irano policijos vadovas Ahmadas-Reza Radanas.

„Žmonės, kurie viešose vietose nusiims hidžabą, pirmiausia bus įspėti, o paskui bus kreipiamasi į teismą“, – teigė A.-R.Radanas.

Jis sakė, kad automobilių savininkai taip pat gaus įspėjamąjį tekstą, jei kuris nors iš jų keleivių pažeis aprangos taisykles, o jei pažeidimas pasikartos, jų transporto priemonės bus konfiskuotos.

M.Amini mirė rugsėjo 16 dieną, praėjus trims dienoms po to, kai ją suėmė moralės policija.

Po jos mirties Islamo respublikoje kilo pilietinių protestų banga.

Atskirame šeštadienio pareiškime policija teigė, kad netoleruos „jokio individualaus ar kolektyvinio elgesio ir veiksmų, prieštaraujančių įstatymams“.

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip vyras į dvi moteris mėto jogurtą už tai, kad jos nedėvėjo hidžabo.

Kovo pabaigoje teismų sistemos vadovas Gholamhosseinas Mohseni Ejei pareiškė, kad „hidžabo nusiėmimas prilygsta priešiškumui vertybėms, o žmonės, padarę tokį nusižengimą, bus nubausti“.

Reikalavimas moterims viešumoje dėvėti galvos apdangalą buvo įtvirtintas įstatymu netrukus po 1979 metų islamo revoliucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai