Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iranas skelbia pasiekęs rekordinį urano sodrinimo pajėgumų lygį

Likus dienai iki Jungtinių Tautų branduolinės veiklos priežiūros institucijos pareigūnų vizito, Iranas šeštadienį paskelbė, kad jo urano sodrinimo pajėgumai pasiekė rekordinį lygį.
Iranas nepaiso tarptautinių susitarimų dėl branduolinės programos
Iranas nepaiso tarptautinių susitarimų dėl branduolinės programos / „AP“/„Scanpix“

„Šiuo metu pasiektas šalies sodrinimo pajėgumų lygis yra daugiau kaip dukart aukštesnis negu per visą šio sektoriaus istoriją“, – pareiškė Irano atominės energijos organizacijos vadovas Mohammadas Eslami, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Atominė energetika ir atominės energijos gamyba šaliai reiškia didelę ekonominę naudą ir veiksmingai padeda mažinti iškastinio bei neatsinaujinančiojo kuro vartojimą ir spręsti aplinkos problemas“, – pridūrė jis.

Vienoje įsikūrusi Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) trečiadienį pranešė, kad sekmadienį Irane apsilankys techninė delegacija, kuri ieškos išeities iš aklavietės dėl radioaktyvių medžiagų pėdsakų, rastų vietose, kurios nebuvo deklaruotos kaip objektai, kuriuose vykdoma branduolinė veikla.

TATENA jau ilgą laiką spaudžia Iraną pateikti atsakymus dėl trijuose nedeklaruotuose objektuose anksčiau rastų branduolinės medžiagos pėdsakų ir prašo suteikti „galimybę patikrinti šias vietas ir medžiagas“, taip pat paimti mėginių.

M.Eslami gruodžio 9-ąją pareiškė, kad sodrinto urano pėdsakai, aptikti minėtuose objektuose, į Iraną buvo atgabenti iš užsienio.

TATENA delegacija planavo į Teheraną nuvykti praėjusį mėnesį, bet vizitas neįvyko agentūros valdytojų tarybai pasmerkus Irano nebendradarbiavimą dėl „techniškai patikimų“ atsakymų.

Dėl to agentūra nurodė negalinti suteikti garantijų dėl Irano branduolinės programos autentiškumo ir sąžiningumo.

Pagal 2015-ųjų susitarimą, vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (JCPOA), Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas