Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas skelbia sužlugdęs su Izraeliu susijusį sabotažo branduoliniame objekte sąmokslą

Irane areštuoti keli įtariami šnipų tinklo, susijusio su šios šalies nesutaikomu priešininku Izraeliu, nariai ir taip sužlugdytas bandymas surengti sabotažo aktą svarbiame požeminiame branduoliniame objekte, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Irano vėliava virš Teherano
Irano vėliava virš Teherano / „Scanpix“/AP nuotr.

Pranešimas pasirodė Iranui derantis su svarbiomis galiomis dėl istorinio susitarimo, iš kurio 2018 metais pasitraukė JAV, atgaivinimo.

Iranas kaltina Izraelį nuolat taikantis į jo branduolinius objektus ir mokslininkus. Pastaruoju metu Teheranas kaltino Izraelį bandymu sužlugdyti pastangas atkurti minėtą 2015 metų susitarimą – Bendrą visapusišką veiksmų planą (JCPOA). Žydų valstybė šiam susitarimui griežtai nepritarė.

Įtariamieji „planavo sabotuoti Fordo kompleksą, juos areštavo Revoliucinės gvardijos žvalgybos tarnybos“, vėlai pirmadienį pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Fordo urano sodrinimo įmonė yra požeminis kompleksas netoli Komo miesto Irano centriniame regione, maždaug 180 km į pietus nuo Teherano.

IRNA nenurodė įtariamųjų tapatybės ir nesakė, kiek jų areštuota.

Tačiau pranešime sakoma, kad Izraelio žvalgybos agentai bandė užmegzti ryšį su vienu Fordo komplekso darbuotoju, „užverbavę“ vieną jo kaimyną, norėdami gauti informacijos apie komplekse esančias modernias centrifugas.

Įtariamieji gavo užmokestį „grynaisiais ir skaitmenine valiuta, kad neliktų pėdsakų“, nurodė IRNA.

Vienas Izraelio „šnipų pareigūnas, prisidengęs kompanija Honkonge ir padedamas tarpininko“, bendravo su minėtu Fordo komplekso darbuotoju, sakoma pranešime.

Iranas kaltina JAV ar Izraelio agentus virtine pastarojo dešimtmečio sekimo ir sabotažo operacijų, nukreiptų prieš jo branduolinę programą.

2012 metų rugpjūtį diversantai susprogdino elektros tiekimo Fordo gamyklai linijas.

Po dvejų metų Iranas paskelbė areštavęs kelis „šnipus“ Bušehro provincijoje, kur yra vienintelė šalies atominė elektrinė.

2020-aisiais Teheranas apkaltino Izraelį suorganizavus iškilaus iraniečių branduolinės fizikos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymą per išpuolį netoli Teherano.

Pernai Iranas pareiškė, kad Izraelis stovi už „nedidelio sprogimo“ Natanzo urano sodrinimo gamykloje.

Tai buvo antras įtariamas sabotažo bandymas šiame objekte per mažiau nei metus. Apie ankstesnį išpuolį buvo paskelbta 2020 metų liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento