Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas: TATENA ataskaita apie nedeklaruotas branduolines medžiagas – „nesąžininga“

Teheranas antradienį pareiškė, kad Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ataskaita apie trijuose Irano objektuose aptiktas nedeklaruotas branduolines medžiagas yra „nesąžininga“.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Deja, ši ataskaita neatspindi derybų tarp Irano ir TATENA tikrovės“, – žurnalistams sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Pasak jo, pirmadienį paskelbta ataskaita „nėra sąžininga ir subalansuota“.

„Tikimės, kad šis kelias bus pakoreguotas“, – pridūrė Irano atstovas.

Naujausia ataskaita pasirodė nepavykstant atnaujinti kovą įstrigusių derybų dėl 2015 metais Irano ir pasaulio galingųjų valstybių sudaryto branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Ataskaitoje TATENA nurodo vis dar turinti neatsakytų klausimų dėl nedeklaruotų branduolinių medžiagų, anksčiau aptiktų trijuose objektuose Marivane, Varamine ir Turkuzabade.

TATENA nurodė, kad ilgai siekė Irano pareigūnų paaiškinimų, bet atsakymų nesulaukė.

Iranas TATENA išvadose įžvelgė Izraelio įtaką. „Nuogąstaujama, kad sionistų režimo ir kai kurių kitų veikėjų daromas spaudimas nulėmė normalaus agentūros ataskaitų kelio pasikeitimą iš techninio į politinį“, – sakė S.Khatibzadeh.

Atskiroje pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje TATENA nurodė, kad Irano sodrinto urano atsargos daugiau kaip 18 kartų viršijo limitą, numatytą 2015 metų daugiašaliame susitarime.

„Apskaičiuota, kad 2022 metų gegužės 15 dieną bendros Irano sodrinto [urano] atsargos buvo 3 809,3 kilogramo“, – sakoma ataskaitoje.

2015-ųjų susitarime numatytas 202,8 kg sodrinto urano limitas.

Ataskaitos buvo paskelbtos Iranui jau ilgiau nei metus derantis su pasaulio galiomis, kad būtų atgaivintas 2015 metų branduolinis susitarimas.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Kovą derybos dėl JCPOA atgaivinimo įstrigo, o viena pagrindinių kliūčių susitarti yra Teherano reikalavimas, kad JAV išbrauktų Irano revoliucinę gvardiją iš teroristinių organizacijų sąrašo. Vašingtonas atmeta šį reikalavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas