Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas teigia sutrukdęs JAV karinio laivyno bandymui užimti tanklaivį Omano įlankoje

Irano elitinis Islamo revoliucinės gvardijos korpusas (IRGK) trečiadienį paskelbė Omano įlankoje sužlugdęs JAV karinių jūrų pajėgų mėginimą areštuoti vieną tanklaivį, gabenusį šiitiškoje respublikoje išgautos naftos krovinį.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.

Apie šį incidentą pirmiausiai pranešė valstybinė televizija, bet nenurodė, kada jis įvyko.

IRGK tinklalapyje „Sepahnews“ paskelbtame pranešime pateikiama užuominų, kad konfrontacija įvyko prieš daugiau kaip savaitę.

Revoliucinė gvardija nurodė, kad JAV pajėgos užėmė iranietišką naftą gabenusį tanklaivį ir „perpumpavo jo krovinį į kitą tanklaivį“.

Tuomet IRGK jūrų pajėgos, palaikomos iš oro, užėmė antrąjį tanklaivį ir sužlugdė amerikiečių pakartotinį mėginimą užimti pirmąjį laivą, sakoma pranešime.

Revoliucinė gvardija pridūrė, kad „amerikiečiai pasišalino iš tos vietos“ ir kad tanklaivis spalio 25 dieną 8 val. vietos laiku atplaukė į Bandare Abaso uostą Irane.

IRGK nepatikslino, kurioje šalyje yra registruoti šie laivai.

Šis pranešimas buvo paskelbtas stringant pastangoms atgaivinti galingųjų šalių susitarimą su Iranu dėl Teherano branduolinės programos. Pagal šį 2015 metų susitarimą Teheranas turėjo apriboti savo branduolines ambicijas, o kitos dalyvės – atšaukti šiitiškai respublikai taikomas sankcijas.

Tačiau susitarimas atsidūrė ant žlugimo ribos, kai 2018 metais iš jo pasitraukė tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir sugrąžino griežtas sankcijas.

Jo įpėdinis Joe Bidenas išreiškė norą vėl prisijungti prie sutarties, jeigu Iranas vėl laikysis suvaržymų jo branduolinei veiklai. Tačiau derybos dėl praktinių žingsnių tebėra įstrigusios nuo birželio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas