Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
19:00

Daugiau žibalo į karo ugnį: ekspertai paaiškino, ką planuoja Izraelis

Praėjus daugiau nei metams, Izraelio karo su „Hamas“ grupuote Gazos Ruože pabaigos nematyti. Spalio pradžioje Tel Avivas paskelbė įvedęs karius į Libano teritoriją, kad sunaikintų ten veikiančią Irano remiamą „Hezbollah“ grupę. Izraeliui pavyko pasiekti reikšmingų pergalių eliminuojant abiejų grupuočių lyderius, tačiau, pasak ekspertų, Izraelis gali turėti didesnių planų Artimuosiuose Rytuose.
Prieš Izraelį nukreipta demonstracija Teherane
Prieš Izraelį nukreipta demonstracija Teherane / „AP“/„Scanpix“

Izraelio kariuomenė praėjusią savaitę patvirtino, kad eliminavo „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą pietinėje Gazos Ruožo dalyje. Jis laikomas atsakingu už 2023 m. spalio 7-ąją įvykdytą ataką prieš Izraelį.

Savo ruožtu Irano misija prie Jungtinių Tautų pareiškė, kad Y.Sinwaro nužudymas sustiprins pasipriešinimą regione.

Kai rugsėjo pabaigoje Izraelio pajėgos subombardavo objektą Libano sostinėje Beirute, kuriame, pasak valdžios informatorių, tuo metu susitikimą surengė „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah, tai sukėlė Irano įtūžį. Spalio 1-ąją jis atsakė paleisdamas raketų lietų.

Kol kas Teheranas atsako nesulaukė. Tačiau antradienį Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas pranešė, jog Izraelį jau pasiekė pažangi priešraketinės gynybos sistema THAAD (angl. Terminal High Altitude Area Defense). Manoma, kad tai viena iš Izraelio pasiruošimo imtis atsakomųjų veiksmų prieš Iraną dalių.

„Zuma press“/„Scanpix“/Iranas paleido raketas į Izraelį
„Zuma press“/„Scanpix“/Iranas paleido raketas į Izraelį

Karas Artimuosiuose Rytuose išplito ir įgavo pagreitį. Nepaisant diplomatinių pastangų susitarti tarp Izraelio ir „Hamas“ bei Izraelio ir „Hezbollah“, panašu, kad viso to fone dar galingesne jėga įsižiebusi konfrontacija tarp Izraelio ir Irano grasina dar baisesniu, labiau griaunančiu karu regione.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Regionistikos katedros profesorius, islamo tyrinėtojas Egdūnas Račius 15min teigė, kad Irano ir Izraelio apsišaudymas raketomis iš esmės yra niekinis, nes esminis dalykas šioje lygtyje yra Izraelio siekis pakeisti Irano režimą, tačiau „jis to negali pasiekti vienas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento