Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
04 14

Iranas žada „stipresnį atsaką“, jei Izraelis atsakys į Teherano ataką

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi sekmadienį perspėjo Izraelį nesiimti jokių „neapgalvotų“ atsakomųjų veiksmų į beprecedentę Teherano raketų ir dronų ataką, o pasaulio lyderiai ragino laikytis santūrumo.
Dronas
Dronas / „Zuma press“/„Scanpix“

Iranas pirmą kartą istorijoje surengė tiesioginę ataką prieš Izraelio teritoriją, taip smarkiai paaštrindamas ilgai besitęsiantį netiesioginį konfliktą tarp regioninių priešų ir sukeldamas baimę, kad gali kilti platesnio masto konfliktas, nes Gazos Ruože tęsiasi Izraelio ir „Hamas“ kovotojų kovos.

Teheranas ne kartą grasino atkeršyti Izraeliui už balandžio 1 dieną suduotą mirtiną oro smūgį Irano konsulato pastatui Damaske, o Vašingtonas pastarosiomis dienomis įspėjo, kad atsako grėsmė reali.

Vėlai šeštadienį Iranas į Izraelį paleido daugiau kaip 300 dronų ir raketų, sužeisdamas 12 žmonių, pranešė Izraelio kariuomenė.

Tačiau, padedant Jungtinėms Valstijoms, Jordanijai ir kitoms sąjungininkėms, beveik visi dronai ir raketos buvo perimti jiems nepasiekus Izraelio.

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas sekmadienį pareiškė, kad britų naikintuvai irgi numušė Irano dronų per precedento neturinčią Teherano ataką prieš Izraelį.

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari sakė, kad 99 proc. paleistų raketų buvo perimtos, ir pareiškė, kad „Irano ataka buvo sužlugdyta“.

Nors 170 dronų ir 30 sparnuotųjų raketų buvo numuštos nepasiekusios Izraelio, kelios iš 110 balistinių raketų pasiekė šalį, sakė Izraelio kariuomenė.

Tarp sužeistųjų buvo septynerių metų mergaitė, nukentėjusi netoli pietinio Izraelio Arado miesto. Kaip pranešė ją priėmęs medicinos centras, ji gydoma reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas