Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane įvykdoma trigubai daugiau mirties bausmių dėl kaltinimų narkotikais

Teisių gynimo grupė „Amnesty International“ penktadienį pranešė, kad šiais metais, palyginti su 2022-aisiais, Irane trigubai padaugėjo žmonių, kuriems buvo įvykdytos mirties bausmės dėl kaltinimų, susijusių su narkotikais.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Amnesty International“ įspėja, kad mirties bausmės vykdomos didžiuliu tempu.

Iranas pakorė septynis vyrus, nuteistus dėl protestų, kurie kilo praėjusį rugsėjį mirus 22 metų Irano kurdei Mahsai Amini, sulaikytai dėl įtariamo šalies moterų aprangos kodo pažeidimo. Tačiau, pasak „Amnesty International“, pastaraisiais mėnesiais padaugėjo mirties bausmių dėl įvairių kaltinimų, ypač susijusių su narkotikais.

Teisių gynimo grupė teigė, kad šiais metais po nesąžiningų teismo procesų mirties bausmės buvo įvyktos mažiausiai 173 asmenims, nuteistiems už nusikaltimus, susijusius su narkotikais. Teigiama, kad šis skaičius yra beveik tris kartus didesnis nei pernai tuo pačiu metu.

„Amnesty International“ pridūrė, kad per pirmuosius penkis šių metų mėnesius du trečdaliai egzekucijų Irane buvo įvykdytos už tokius nusikaltimus. Labiausiai nukentėjo marginalizuoti ir ekonomiškai nepalankioje padėtyje esantys žmonės.

Grupės teigimu, maždaug 20 proc. egzekucijų įvykdyta Irano beludžių etninės mažumos atstovams, nors jie sudaro tik 5 proc. Irano gyventojų.

„Begėdiškas valdžios institucijų vykdomų su narkotikais susijusių egzekucijų tempas, pažeidžiant tarptautinę teisę, atskleidžia jų humaniškumo stoką ir šiurkštų teisės į gyvybę nepaisymą“, – teigė „Amnesty International“ direktorės pavaduotoja Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Diana Eltahawy.

Pastaraisiais metais Irane mirties bausmių buvo įvykdoma mažiau, nes 2017-aisiais iš dalies buvo pakeisti šalies kovos su narkotikais įstatymai siekiant apriboti mirties bausmės taikymą už tokius nusikaltimus.

Tačiau dabar, „Amnesty International“ teigimu, Iranas vykdo mirties bausmes įvairiais nusikaltimais kaltinamiems žmonėms, siekdamas įvaryti baimę gyventojams ir numalšinti protestų judėjimą.

Šiuo metu Jungtinių Tautų Narkotinių medžiagų komisija ir valstybės narės, finansuojančios jos projektus Irane, vis labiau spaudžiamos pasmerkti mirties bausmių vykdymą.

„Tarptautinė bendruomenė privalo užtikrinti, kad bendradarbiavimas vykdant kovos su prekyba narkotikais iniciatyvas tiesiogiai ar netiesiogiai neprisidėtų prie savavališko gyvybės atėmimo ir kitų žmogaus teisių pažeidimų Irane“, – teigė D.Eltahawy.

Norvegijoje įsikūrusi organizacija „Iran Human Rights“ (IHR) ketvirtadienį pranešė, kad 2023 metais mirties bausmė įvykdyta mažiausiai 307 žmonėms, o tai yra 75 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Gegužę mirties bausmė buvo įvykdyta mažiausiai 142 žmonėms – tai didžiausias mėnesio skaičius nuo 2015-ųjų.

„Jei valdžios institucijos ir toliau vykdys egzekucijas tokiu nerimą keliančiu tempu, iki šių metų pabaigos jos gali nužudyti beveik tūkstantį kalinių“, – pabrėžė „Amnesty International“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito