Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 11 /15:30

Irano kariuomenė: per incidentą Omano įlankoje žuvo 19 žmonių, dar 15 sužeisti

Per pratybas Omano įlankoje į vieną Irano karinį laivą atsitiktinai pataikius raketai žuvo 19 žmonių, o dar 15 buvo sužeisti, pirmadienį informavo iraniečių kariuomenė.
Irano karo laivas
Irano karo laivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sekmadienio popietę per kelių karinių jūrų pajėgų laivų pratybas Džasko ir Chabaharo vandenyse lengvasis pagalbinis laivas „Konarak“ patyrė nelaimę“, – sakoma kariuomenės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Per šią nelaimę žuvo 19 [žmonių], taip pat 15 buvo sužeisti“, – priduriama jame. Pranešime teigiama, kad laivas buvo nuvilktas į krantą.

Kaip anksčiau pirmadienį pranešė valstybinė televizija, į „Konarak“ per karinius mokymus Bandare Džasko vandenyse prie Irano pietinės pakrantės pataikė raketa.

„Laivas nukentėjo, nes perkėlė mokymų taikinį į paskirties vietą ir nespėjo pakankamai nutolti nuo taikinio“, – priduriama pranešime.

„Draugiškos ugnies“ incidentas įvyko sekmadienį netoli Džasko uosto, esančio maždaug už 1 270 km į pietryčius nuo Teherano, Omano įlankoje, pranešė valstybinė televizija.

Naujienų agentūros „Tasnim“ angliškoje „Twitter“ žinutėje sakoma kad į „Konarak“ pataikė raketa, paleista iš kito Irano karo laivo.

„Konarak“ nukentėjo nuo „saviškių ugnies“, kai „Moudge“ klasės fregata „Jamaran“ atsitiktinai pataikė į laivą raketa per kovinio šaudymo pratybas Persijos įlankos Džasko rajone, sakoma „Tasnim“ pranešime.

Pasak iraniečių žiniasklaidos, „Konarak“ 2018 metais buvo rekonstruotas ir apginkluotas priešlaivinėmis raketomis. Nyderlanduose pastatytas ir dar prieš 1979 metų Irano islamo revoliuciją įsigytas 47 metrų ilgio 447 tonų talpos „Hendijan“ klasės laivas eksploatuojamas nuo 1988 metų. Paprastai jame dirba 20 jūreivių įgula. Kol kas neaišku, kiek žmonių buvo laive incidento metu.

Sužeistieji buvo hospitalizuoti Sistano ir Beludžistano provincijoje, sakė šios provincijos medicinos universiteto vadovas Mohammadas Mehranas Aminifardas.

Du jūrininkai gydomi intensyviosios terapijos skyriuje, jis sakė pusiau valstybinei naujienų agentūrai ISNA.

Irano kariuomenės vadas ir užsienio reikalų ministras pareiškė užuojautą sužeistų jūreivių šeimoms.

Iranas reguliariai rengia pratybas regione, kuris yra netoli strategiškai svarbaus Hormūzo sąsiaurio – siauro Persijos įlankos vandens kelio, per kurį transportuojama penktadalis visos pasaulio naftos. Regioną stebintys JAV karinio jūrų laivyno atstovai iš karto po incidento nepateikė komentarų.

Irano žiniasklaida retai praneša apie mokymų metu įvykstančius nelaimingus atsitikimus. Naujausias incidentas įvyko tvyrant didžiulei įtampai tarp Vašingtono ir Teherano dėl amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo 2018 metais priimto sprendimo vienašališkai pasitraukti iš istorinės sutarties dėl Irano branduolinės programos ir sugrąžinti šiitiškai respublikai skaudžias sankcijas.

Irano ir JAV pajėgos per pastaruosius metus dalyvavo keliuose incidentuose strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vandenyse.

Vėliausia konfrontacija jūroje įvyko balandžio 15-ąją, kai JAV pareiškė, kad maži iraniečių laivai „trikdė“ amerikiečių karo laivus.

Po šio incidento D.Trumpas“ per „Twitter“ parašė įsakęs JAV karinėms jūsų pajėgoms „šaudyti ir sunaikinti bet kokį ir kiekvieną Irano ginkluotą katerį, jeigu jie jūroje persekios mūsų laivus“.

Tuo metu Irano prezidentas Hassanas Rouhani atrėžė, kad Vašingtonas „neturėtų kiekvieną dieną regzti planų prieš iraniečių valstybę“, ir pridūrė, kad šiitiška respublika „saugojo šiuos vandenis tūkstančius metų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas