Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano prezidentas E.Raisi palankiai vertina Saudo Arabijos karaliaus kvietimą

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi palankiai įvertino Saudo Arabijos karaliaus Salmano kvietimą apsilankyti karalystėje po to, kai abi šalys sudarė susitaikymo susitarimą, sekmadienį pranešė Irano pareigūnas.
Ebrahimas Raisi
Ebrahimas Raisi / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Saudo Arabijos karalius laiške prezidentui Raisi... pasveikino dviejų broliškų šalių susitarimą ir pakvietė jį atvykti į Rijadą“, – tviteryje parašė Irano prezidento administracijos vadovo pavaduotojas politiniams reikalams Mohammadas Jamshidi.

Kovo 10 dieną abi regiono galingosios šalys paskelbė apie Kinijai tarpininkaujant sudarytą susitarimą atkurti ryšius, praėjus beveik septyneriems metams po jų nutraukimo.

Rijadas nutraukė santykius po to, kai 2016 metais Irano protestuotojai užpuolė Saudo Arabijos diplomatines atstovybes, reaguodami į tai, kad Saudo Arabija įvykdė egzekuciją gerbiamam šiitų dvasininkui Nimrui al Nimrui – tai buvo tik vienas iš daugelio konfliktų tarp dviejų ilgamečių regioninių varžovų.

Tikimasi, kad pagal susitarimą Iranas, kuriame daugiausiai gyvena šiitų, ir Saudo Arabija, kurios dauguma gyventojų yra musulmonai sunitai, per du mėnesius vėl atidarys savo ambasadas ir atstovybes, ir įgyvendins daugiau kaip prieš 20 metų pasirašytus saugumo ir ekonominio bendradarbiavimo susitarimus.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas sekmadienį žurnalistams sakė, kad abi šalys susitarė surengti savo aukščiausio rango diplomatų susitikimą.

Jis pridūrė, kad buvo pasiūlytos trys derybų vietos, tačiau nenurodė, kurios.

2016 metais kelios Persijos įlankos šalys pasekė Rijado pavyzdžiu ir nutraukė ryšius su Teheranu, nors Jungtiniai Arabų Emyratai ir Kuveitas neseniai juos atnaujino.

Praėjusią savaitę Iranas pareiškė, kad palankiai vertintų ryšių su Bahreinu atkūrimą po susitarimo su Saudo Arabija.

Anksčiau Bahreinas kaltino Iraną, kad šis rengė ir rėmė šiitų vadovaujamą sukilimą sunitų valdomoje karalystėje, siekdamas nuversti Manamos vyriausybę. Teheranas tai neigia.

Rugsėjį Iranas po šešerių metų pertraukos priėmė ambasadorių iš Jungtinių Arabų Emyratų, o prieš mėnesį pranešė, kad Kuveitas atsiuntė savo pirmąjį ambasadorių į Teheraną nuo 2016 metų.

Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Ali Shamkhani ketvirtadienį Abu Dabyje taip pat surengė derybas su JAE prezidentu šeichu Mohamedu bin Zayedu al Nahyanu – tai dar vienas besikeičiančių santykių regione ženklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas