Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano prezidentas paragino Japoniją grąžinti įšaldytą Irano turtą

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi sekmadienį paragino Tokiją grąžinti Irano turtą, kuris buvo įšaldytas Japonijoje dėl JAV sankcijų, susijusių su dėl šiitiškos respublikos branduoline programa.
Ebrahimas Raisi
Ebrahimas Raisi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Delsa grąžinti Japonijos bankuose esantį Irano turtą yra nepateisinama“, – pareiškė E.Raisi per Japonijos užsienio reikalų ministro Toshimitsu Motegi vizitą, pranešama vyriausybės svetainėje.

Japonija bei Pietų Korėja yra pagrindinės technologijų eksportuotojos ir jų žinioje yra milijardinės Irano lėšos.

Šios lėšos buvo įšaldytos nuo tada, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš svarbaus branduolinio susitarimo ir vėl įvedė sankcijas Teheranui 2018 metais.

Vašingtonas liepos viduryje pareiškė leisiantis Iranui panaudoti įšaldytas lėšas padengti skolas Pietų Korėjoje ir Japonijoje, tačiau teigė neleisiantis jų pervesti į patį Teheraną.

Iranas ir didžiosios pasaulio valstybės vykdomos derybos, kuriomis siekiama atgaivinti 2015 metų susitarimą, sustojo nuo birželio pabaigos. Derybose netiesiogiai dalyvauja ir Jungtinės Valstijos.

T.Motegi į Teheraną atvyko sekmadienio rytą, prieš tai apsilankęs Turkijoje ir Irake, o vėliau vyks į Katarą.

Po susitikimo su E.Raisi spaudos konferencijoje T.Motegi japonų žurnalistams teigė, kad savo vizitų metu aptarė padėtį Afganistane, susiklosčiusią, kai Talibanas perėmė Kabulo kontrolę.

Jis teigė, jog kartu su Iranu, Turkija ir Iraku sutarė dėl būtinybės bendradarbiauti, kad Afganistanas netaptų „tolesniu destabilizuojančiu veiksniu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas