Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano religinio lyderio žinia JAV: daugiau jokių derybų

Irano aukščiausias dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenei trečiadienį pareiškė, kad po branduolinio susitarimo Vienoje, Austrijoje, daugiau jokių derybų su JAV nebus, skelbia rferl.org.
Ajatola Ali Khamenei sveikinasi su Irano kariuomenės vadais.
Ajatola Ali Khamenei sveikinasi su Irano kariuomenės vadais. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis religinio lyderio pasisakymas turėjo gerokai nustebinti dvišalio bendradarbiavimo idėją palaikiusį Irano prezidentą Hassaną Rohanį, kuris jau yra paskelbęs apie galimas derybas su JAV dėl konflikto Sirijoje sureguliavimo.

„Derybos su JAV atveria vartus jų ekonominei, politinei, kultūrinei ir saugumo įtakai. Net ir derybose dėl branduolinės programos jie stengėsi pakenkti mūsų nacionaliniams interesams“, – griežtai aiškino ajatola.

„Mūsų derybininkai buvo budrūs, tačiau amerikiečiai pasinaudojo ir šia situacija“, – kalbėdamas apie derybas Vienoje aiškino Ali Khamenei. „Derybų būdu jie siekia pakeisti Iraną. Bet Irane yra naivių žmonių, kurie to nesupranta“, – netiesiogiai įgeldamas moderniems politikams pridūrė religinis lyderis.

Ajatola pridūrė, kad politinė situacija yra kritinė, nes kai kurie politikai ir Irano gyventojai pasiduoda JAV įtakai bei pamiršta šalies tikslus.

„Viena iš priešo užduočių yra paveikti mūsų politikų apskaičiavimus ir manipuliuoti žmonių tikėjimu bei revoliucinėmis nuotaikomis. Jauni žmonės yra ypač pažeidžiami ir turėtų būti akyli kaip niekada“, – dėstė aukščiausias šalies religinis lyderis.

Ajatola Ali Khamenei, nepaisant sėkmingų derybų Austrijoje ir branduolinės programos pratęsimo, vis dar įvardija JAV ir Izraelį kaip didžiausias grėsmes Iranui.

Ajatola Ali Khamenei, nepaisant sėkmingų derybų Austrijoje ir branduolinės programos pratęsimo, vis dar įvardina JAV ir Izraelį kaip didžiausias grėsmes Iranui. Religiniai šalies lyderiai nepalaiko moderniųjų politikų noro gerinti Irano ir Vakarų valstybių santykius bei tokiu būdu atgaivinti šalies ekonominį pajėgumą.

Ajatolos rūstybę užsitraukė ir šalies užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas, kuris prieš Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją viešai paspaudė ranką JAV prezidentui Barackui Obamai. Viešai prabilta apie užsienio reikalų ministro nušalinimo procedūrą.

„Tiesą sakant, tai buvo atsitiktinumas“, – rankos paspaudimą įvertino M.J.Zarifas. „Jis jau man daug kainavo Irano viešojoje erdvėje. Bet aš nesijaudinu. Viskas, ką padarau, man daug kainuoja, tad tai nėra išimtis“, – liūdnai konstatavo pažangiomis idėjomis pasižymintis diplomatas.

„Scanpix“/AP nuotr./Mohammadas Javadas Zarifas ir Johnas Kerry
„Scanpix“/AP nuotr./Mohammadas Javadas Zarifas ir Johnas Kerry

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas