Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano rinkimų priežiūros institucija paskelbė, jog prezidento rinkimai buvo sąžiningi

Irano aukščiausia rinkimų priežiūros institucija penktadienį paskelbė, kad nenustatė jokių rimtesnių birželio 12 dieną vykusių prezidento rinkimų pažeidimų, ir šį balsavimą pavadino sveikiausiais rinkimais nuo 1979 metų Islamo revoliucijos.
Irano maldininkai Teherano universitete per penktadienines pamaldas
Irano maldininkai Teherano universitete per penktadienines pamaldas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sergėtojų taryba beveik baigė nagrinėti pralaimėjusių kandidatų skundus dėl rinkimų. Tyrimas parodė, kad šie rinkimai buvo sveikiausi nuo revoliucijos... Nebuvo nustatyta jokių rimtesnių pažeidimų“, – sakė tarybos atstovas spaudai Abbasalis Kadkhodai.

Konservatyvi 12 narių Sergėtojų taryba jau anksčiau atmetė nuosaikių pažiūrų buvusio premjero Miro Hosseino Mousavio, kuris rinkimuose užėmė antrą vietą, atsilikęs nuo prezidento Mahmoudo Ahmadinejado, reikalavimą anuliuoti balsavimo rezultatus.

Tyrimas parodė, kad šie rinkimai buvo sveikiausi nuo revoliucijos... Nebuvo nustatyta jokių rimtesnių pažeidimų, – sakė Tarybos atstovas spaudai Abbasalis Kadkhodai.Šis Sergėtojų tarybos pareiškimas yra naujausias žingsnis užkulisinėje kovoje, kuri prasidėjo po rinkimų, dėl kurių Irano dvasininkų isteblišmentas pasidalijo į dvi stovyklas.

Valdžia nuslopino rinkimų išprovokuotus masinius protestus, o griežtosios linijos dvasininkas ajatola Ahmadas Khatamis per penktadienio maldas taip pat turėtų pabrėžti, kad rinkimai buvo laisvi ir sąžiningi.

M.H.Mousavio šalininkai penktadienį ketina paleisti į dangų tūkstančius balionų su žinia: „Neda, tu visuomet liksi mūsų širdyse.“ Taip jie pagerbs jaunos moters, kuri buvo nužudyta praėjusią savaitę ir tapo visuomenės protestų simboliu, atminimą.

Paskutiniai dideli protestai Irane vyko šeštadienį. Valdžiai bauginimais, areštais ir įspėjimais apie griežtus policijos veiksmus pavyko užkirsti kelią naujoms didelėms demonstracijoms Teherano gatvėse, o nedideli susibūrimai išvaikomi naudojant ašarines dujas ir gumines lazdas.

Per didžiausius neramumus nuo 1979-ųjų revoliucijos buvo nužudyta apie 20 žmonių. JAV prezidentas Barackas Obama sakė buvęs „priblokštas ir šokiruotas“ griežtų saugumo priemonių prieš protestuotojus Irane, kuris užima penktą vietą pasaulyje pagal naftos eksportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito