Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 01 /12:31

Iš Gazos Ruožo pradeda išvykinėti užsieniečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys

Daugelis Gazos Ruože įstrigusių užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų trečiadienį pradėjo palikinėti karo nuniokotą teritoriją, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Jiems buvo leista išvykti iš palestiniečių anklavo į Egiptą per Rafacho sienos perėjimo punktą.

Iki šiol per Rafacho sienos perėjimo punktą buvo leidžiama pervežti humanitarinę pagalbą, tačiau per jį žmonės negalėjo išvykti iš Gazos Ruožo. Manoma, kad trečiadienį Gazos Ruožą paliks apie 545 užsieniečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys bei apie 90 ligonių ir sužeistųjų, kurie bus gydomi Egipto ligoninėse. 

Ankstyvą trečiadienio rytą prie terminalo susidarė didžiulės eilės, kuriose tikrinami pasai ir kiti dokumentai. 

AFP nuotraukose užfiksuotos ištisos šeimos, nešančios savo daiktus, keli sužeistieji neįgaliųjų vežimėliuose ir greitosios pagalbos automobiliai, įvažiuojantys pro Rafachos pasienio kontrolės punkto – vienintelio Izraelio nekontroliuojamo punkto – vartus.

„Esame priblokšti (...) Pasigailėk mūsų. Mes esame egiptiečiai ir negalime kirsti savo šalies“, – AFP sakė Gazos Ruože gyvenantis Umm Yussefas (Um Jusefas), turintis palestiniečių ir egiptiečių pilietybes.

„Įleiskite mus. Esame išsekę. Negalime nei miegoti, nei valgyti“, – pridūrė vyras. 

Egiptas buvo paskelbęs, kad sunkiausiai sužeistieji, užsieniečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys gali palikti Gazos Ruožą, kurį Izraelis jau beveik mėnesį nesiliaujamai bombarduoja.

Zona aplink terminalą nukentėjo per Izraelio oro antskrydžius Gazos Ruože po „Hamas“ išpuolių, per kuriuos, Izraelio valdžios institucijų teigimu, žuvo 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Dar daugiau nei 220 žmonių „Hamas“ paėmė įkaitais.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,5 tūkst. žmonių, rodo naujausi duomenys.

Smūgis, primenantis žemės drebėjimą

Sienos su Egiptu atidarymas tapo pirmuoju vilties pliūpsniu Gazos Ruože įsiplieskusioje humanitarinėje krizėje, kurią Jungtinės Tautos ir kitos pagalbos agentūros apibūdino kaip precedento neturinčią. 

Antradienį per smūgį didžiausiai palestiniečių anklavo pabėgėlių stovyklai žuvo mažiausiai 47 žmonės, įskaitant „Hamas“ vadą, dalyvavusį spalio 7 dienos išpuoliuose, nurodė Izraelis.

Prieš sutemas tankiai apgyvendintoje Džabalijos stovykloje nugriaudėjo didelis sprogimas, nuplėšęs netoliese esančių pastatų fasadus ir išmušęs didelį, nuolaužų nusėtą kraterį.

AFP korespondentai matė mažiausiai 47 negyvų žmonių kūnus.

Išsigandęs 41-erių gyventojas Raghebas Aqalas (Ragibas Agalas) sprogimą prilygino žemės drebėjimui ir pasakojo matęs „namus, palaidotus po griuvėsiais, kūnų dalis, daugybę nukankintųjų ir sužeistųjų“.

Praėjus kelioms valandoms Izraelio kariuomenė pranešė, kad per operaciją pavyko nužudyti aukšto rango „Hamas“ vadą, Ibrahimą Biari (Ibrahimą Biarį), siejamą su spalio 7-osios palestiniečių kovotojų grupuotės įvykdytu išpuoliu prieš Izraelį.

Smūgį pasmerkė Kataras, Saudo Arabija ir Bolivija, kuri protestuodama nutraukė diplomatinius ryšius, o Izraelis šį sprendimą pavadino pasidavimu terorizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas