Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Jemeno sostinės į Saudo Arabiją išskrido pirmasis lėktuvas nuo 2016 metų

Iš Jemeno sukilėlių kontroliuojamos sostinės į Saudo Arabiją šeštadienį išskrido pirmasis nuo 2016 metų komercinis lėktuvas su hadžo piligrimais – tai naujausias ženklas, kad įtampa po kelerius metus trukusio karo mažėja.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „AFP“/„Scanpix“

„Yemenia Airways“ lėktuvas su 277 keleiviais išskrido apie 20 val. vietos ir Lietuvos laiku, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, praėjus septyneriems metams po to, kai Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, kovojanti su Irano remiamais husių sukilėliais, užblokavo Sanos tarptautinį oro uostą.

„Tikimės, kad blokada baigsis ir oro uostas bus atidarytas. Esame labai laimingi ir jaučiame palengvėjimą, negaliu apibūdinti šio jausmo“, – sakė vienas iš keleivių Mohammadas Askaras.

Tai pirmas skrydis nuo tada, kai 2016 metų rugpjūtį dėl koalicijos blokados buvo uždarytas Sanos oro uostas, t. y. praėjus daugiau nei metams po Saudo Arabijos vadovaujamos karinės kampanijos, kuria buvo siekiama išstumti husių judėjimą.

Dėl blokados oro eismas iš esmės buvo sustabdytas, tačiau buvo padarytos išimtys pagalbos skrydžiams, kurie yra gyvybiškai svarbūs gyventojams.

Šimtai tūkstančių žmonių žuvo kovose Jemene arba dėl netiesioginių priežasčių, tokių kaip maisto ar vandens trūkumas, o Jungtinės Tautos tai vadina viena didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje.

Tačiau nepaisant koalicijos bombardavimų ir antžeminių susirėmimų, husių grupuotė, kuri 2014 metais užėmė Saną ir nuvertė tarptautiniu mastu pripažintą vyriausybę, valdo dideles šalies teritorijas.

Pasak pareigūnų, dar du skrydžiai įvyks pirmadienį ir antradienį. Husių darbo ministras Ghalebas Mutlaqas teigė, kad reikės apie 200 skrydžių, kad būtų galima priimti 24 000 žmonių, kurie, pasak jo, norėjo keliauti.

„Tai, kas vyksta šiandien, laikome geru gestu, kad oro uostai, ypač Sanos oro uostas, būtų atverti Jemeno keliautojams“, – žurnalistams sakė husių vadovavimo, hadžo ir umros ministras Najeebas al Aji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas