Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš kalėjimo išgelbėtas I.Jašinas turi planų Rusijoje – atsisakė politinio prieglobsčio Vokietijoje

Žymus Kremliaus kritikas Ilja Jašinas sėdėjo Maskvos kalėjime, kai Rusija sudarė kalinių mainų sandorį, pagal kurį į laisvę buvo paleistas „Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas ir kiti.
Rusijos opozicijos aktyvistas Ilja Jašinas
Rusijos opozicijos aktyvistas Ilja Jašinas / „Reuters“/„Scanpix“

Kai rugpjūčio 1 d. įvyko sudėtingas apsikeitimo sandoris, I.Jašinas buvo išsiųstas iš šalies ir jam buvo liepta negrįžti. Dabar Berlyne jis jau nekantrauja grįžti į Maskvą, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.

Atsisakė pasiūlymo prašyti politinio prieglobsčio

41 metų opozicijos politikas sakė, kad atsisakė pasiūlymo suteikti jam politinį prieglobstį Vokietijoje, nes tai reikštų, kad jis niekada negalės vykti į Rusiją. Vietoj to jis paprašė leidimo gyventi šalyje ir planuoja įtikinti Europos pareigūnus, kad būtų išplėstos sankcijos asmenims, susijusiems su prezidento Vladimiro Putino režimu.

„Sankcijos taikomos tik 2 000 žmonių, o reikia 20 000“, – interviu sakė I.Jašinas.

Vokietijos vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai atsisakė komentuoti, ar I.Jašinas atsisakė pasiūlymo prašyti politinio prieglobsčio.

I.Jašinas buvo ryškus antikremliškų mitingų dalyvis kartu su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu, kuris vasario mėn. mirė Arkties kalėjime po to, kai pasipriešino V.Putinui ir 2021 m. pradžioje iš Vokietijos grįžo į Rusiją. Likus kelioms savaitėms iki apsikeitimo kaliniais, būdamas kalėjime I.Jašinas nepriklausomam kanalui „Dožd“ sakė, kad atsisakytų dalyvauti mainuose, nes jam „svarbu dalytis savo šalies likimu“ ir būti opozicijos balsu Rusijos viduje.

Buvo nuteistas 8,5 m. kalėjimo

2022 m. gruodį I.Jašinas buvo nuteistas kalėti aštuoneriems su puse metų, nes buvo pripažintas kaltu dėl Rusijos kariuomenės „diskreditavimo“. Atviras Rusijos karo Ukrainoje priešininkas atkreipė dėmesį į civilių žudynes Bučos mieste po to, kai jį užėmė Rusijos kariuomenė.

Jis buvo vienas iš įkalintų Rusijos disidentų, įskaitant Vladimirą Karą-Murzą ir vieną iš žmogaus teisių grupės „Memorial“ pirmininkų Olegą Orlovą, kurie buvo iškeisti pagal susitarimą su JAV ir Europos valstybėmis, įskaitant Vokietiją. Mainais į Maskvą buvo išsiųsti aštuoni Kremliaus agentai, tarp jų – prieštaringiausiai vertinamas Vadimas Krasikovas, FSB agentas, žudikas, Vokietijoje nuteistas kalėti iki gyvos galvos už čečėnų vado nužudymą Berlyno parke.

Kai kalėjimo pareigūnai, ruošdamiesi mainams, perkėlė jį į Maskvos Lefortovo sulaikymo centrą, I.Jašinas sakė, kad parašė pareiškimą, kuriame reikalavo palikti jį Rusijoje, remdamasis konstituciniu draudimu deportuoti piliečius. Jis buvo ignoruojamas ir į lėktuvą įsodintas su nebegaliojančiu pasu, kurį policija paėmė per reidą jo namuose, kai jis buvo suimtas, sakė jis.

Grasino užsiundyti žudiką V.Krasikovą

„Apsikeitimo dieną manęs atvyko keli specialiųjų pajėgų vaikinai ir aš supratau, kad jie tiesiog supakuos mane kaip lavoną, suriš ir išsiųs, – prisiminė Jašinas. – Jie man pasakė: „Jei grįši, kiti politiniai kaliniai niekada nebus paleisti. Jei grįši, nebus jokių mainų“.

I.Jašinas pasakojo, kad skrydžio iš Maskvos metu jį lydėjęs Rusijos FSB pareigūnas jam davė patarimą atsisveikinant: „Gerai elkis, antraip V.Krasikovas ateis tavęs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas