Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš naujojo NATO vadovo lūpų – balzamas ukrainiečių širdims

Naujasis NATO generalinis sekretorius Markas Rutte pritarė tam, kad Ukrainai būtų leista tolimojo nuotolio Vakarų ginklais smogti į taikinius Rusijoje. Tačiau jis pažymėjo, kad tokius sprendimus turėtų priimti šiuos ginklus perduodančios sąjungininkės.
Vladimiras Putinas ir Markas Rutte
Vladimiras Putinas ir Markas Rutte / AFP/Reuters/Scanpix

Pritaria, kad būtų panaikintas draudimas

NATO generalinis sekretorius tai pasakė per savo pirmąją spaudos konferenciją po to, kai oficialiai pradėjo eiti pareigas. M.Rutte paragino nepamiršti, kad Ukraina kariauja gynybinį, o ne užkariavimo karą:

„Tai reiškia, kad Ukraina turi teisę į savigyną. Kaip žinome, egzistuoja tarptautinė teisė, o pagal tarptautinę teisę ši teisė nesibaigia prie sienos. Taigi, Ukrainos teisės į savigyną palaikymas reiškia, kad jie taip pat gali smogti į teisėtus taikinius agresoriaus teritorijoje.“

Kartu naujasis Aljanso vadovas pabrėžė, kad sprendimas dėl konkrečios paramos Ukrainai priklauso nuo kiekvienos sąjungininkės ir jos santykių su Ukraina.

M.Rutte taip pat patikino, kad nė vienas ginklas negali atnešti pergalės kare. Tačiau, jo nuomone, diskusijos dėl smūgių Rusijos teritorijoje draudimo panaikinimo yra „svarbios diskusijos“.

Be to, M.Rutte teigė, kad Ukrainai reikia nuolatinės pagalbos, tačiau paramos Ukrainai išlaidos yra daug mažesnės nei tos, kurias NATO patirtų Rusijos prezidento Vladimiro Putino pergalės atveju.

Naujasis generalinis sekretorius yra įsitikinęs, kad be stiprios nepriklausomos Ukrainos negali būti ilgalaikio saugumo Europoje.

„Kuo labiau šiuo metu padėsime Ukrainai, tuo greičiau tai baigsis“

Naujasis NATO vadovas Markas Rutte antradienį pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turi suprasti, jog Aljanso parama Ukrainai, kovojančiai su Maskvos invazija, nesusvyruos.

„Kuo labiau šiuo metu padėsime Ukrainai, tuo greičiau tai baigsis“, – spaudos konferencijoje sakė NATO generalinis sekretorius.

„V.Putinas turi suprasti, kad mes nepasiduosime, kad norime, jog Ukraina nugalėtų“, – nurodė jis.

Naujas NATO vadovas nuo spalio 1 dienos

15min primena, kad buvęs Nyderlandų premjeras Markas Rutte antradienį oficialiai tapo naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi.

Vadovavimą 32 valstybes vienijančiam Aljansui jis perėmė iš daugiau kaip 10 metų dirbusio norvego Jenso Stoltenbergo.

M.Rutte yra politikos veteranas, keliolika metų vadovavęs sudėtingoms koalicijoms Nyderlanduose ir turintis daug patirties, kuria gali pasinaudoti išlaikydamas skirtingus – ir dažnai konkuruojančius – interesus turinčių šalių bendrumą.

Abu vyrai, kurie pirmą kartą kartu prie NATO stalo sėdo prieš 14 metų kaip Norvegijos ir Nyderlandų vadovai, šiltai pasisveikino vienas kitą prie Aljanso būstinės Briuselyje, o po to padėjo vainiką žuvusiems kariams, apsupti 32 šalių narių vėliavų.

„Markas turi puikias sąlygas tapti puikiu generaliniu sekretoriumi“, – sakė J.Stoltenbergas, perleisdamas organizacijos vairą M.Rutte.

„Jis 14 metų dirbo ministru pirmininku ir vadovavo keturioms skirtingoms koalicinėms vyriausybėms, todėl žino, kaip siekti kompromisų, rasti sutarimą, o tai yra įgūdžiai, kurie čia, NATO, labai vertinami“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Jums vadovaujant NATO bus saugiose rankose“, – pabrėžė jis.

M.Rutte sakė, kad „nekantriai laukia, kada galės pradėti dirbti“. Jis nurodė, kad jo prioritetai bus NATO parama Ukrainai, kurioje karas tęsiasi jau trečius metus, išlaidų gynybai didinimas ir Aljanso partnerystės su kitomis pasaulio šalimis, ypač Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, stiprinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas