Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš pirmų lūpų – apie kavą geriančius rusus: papasakojo, kaip įsiveržė ukrainiečiai

Rugpjūčio 6 d. Rusijos sieną kirtę Ukrainos 82-osios oro desanto brigados kariai nesulaukė jokio pasipriešinimo, laikraščiui „Financial Times“ sakė vienas iš brigados karių.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kariškis, vardu Vladimiras (leidinys nenurodė jo pavardės), pasakojo, kad jo brigada buvo viena pirmųjų, įžengusių į Kursko sritį. Ji buvo perdislokuota iš Charkivo srities, kur stabdė Rusijos puolimą. Brigada kirto sieną rugpjūčio 6 d. apie 13 val. Į brigados sudėtį įėjo šarvuotasis transporteris „Stryker“.

„Rusai gėrė kavą“

Pasak Vladimiro, kirtę sieną kariškiai nesulaukė jokio pasipriešinimo. Jie pasiekė rusų junginį, kurio kovotojai „sėdėjo miške ir prie stalo gėrė kavą“. Vladimiras sakė, kad „Stryker“ atsitrenkė į stalą.

„Pirmąją dieną daug jų nukovėme, nes jie buvo neginkluoti ir mūsų nelaukė“, – sakė Vladimiras. Pasak jo, dešimtys rusų kariškių pasidavė Ukrainos pajėgoms.

Jie teigė, kad Ukrainos kariuomenė per dieną pasistūmėja 5-10 kilometrų. Per mažiau nei savaitę jie pasistūmėjo daugiau nei 30 kilometrų į Rusijos gilumą. Pirmadienį Ukrainos pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis įvertino, kad Ukrainos karių užimta teritorija sudaro apie 1 000 kvadratinių kilometrų.

Rugpjūčio 9 d. į Vladimiro dalinio transporterį „Stryker“ pataikė iš rankinio prieštankinio granatsvaidžio, rašė FT. Vairuotojas patyrė smegenų sukrėtimą, tačiau kiti Ukrainos kariškiai nenukentėjo. Kovotojai nuvilko transporto priemonę į Ukrainos teritoriją.

Ukrainos kariškiai žurnalistams pasakojo, kad netrukus po to, kai jie pasirodė Kursko srityje, pradėjo skubiai kasti tranšėjas ir ruoštis tam, jog Rusija atsiųs pastiprinimą. Tačiau Rusijos kariuomenė nesielgė taip, kaip tikėjosi ukrainiečiai. Vietoj antžeminių atakų prasidėjo bombardavimas ir bepiločių orlaivių atakos.

Pasak Ukrainos kariškių, Rusijai kol kas nepavyko sustabdyti jų žygio. Daug į Kursko sritį atsiųstų pastiprinimų pateko į nelaisvę arba žuvo, sakė FT pašnekovai.

Kitas Ukrainos kariškis Denysas žurnalistams sakė, kad pagrindinis operacijos tikslas – užimti Rusijos teritoriją: „Mes galime kovoti čia ir užimti jų teritoriją. O tada bus galima pradėti derybas. Mes gausime dalį jų žemės, kad galėtume ją iškeisti į savo žemę“. Kiti kariškiai sakė, kad tikslas buvo atitraukti Rusijos pajėgas nuo fronto linijos Ukrainoje.

Kai kurie Ukrainos pajėgų kariai, su kuriais kalbėjosi žurnalistai, prisipažino, kad abejoja operacijos Kursko srityje tikslingumu. Jie taip pat nerimavo dėl to, kad paliko savo pozicijas Donecko srityje. Kai kurie FT pašnekovai šiai operacijai buvo perdislokuoti iš Donecko srities (iš Časiv Jaro, Niujorko ir Torecko).

Pasak laikraščio, daugelis Ukrainos karių pirmosiomis dienomis nežinojo, kokia yra jų užduotis.

Ketvirtadienį Rusijos gynybos ministerijai artimas „Telegram“ kanalas „Rybar“ rašė, kad karinė vadovybė nekreipė dėmesio į pranešimus iš karo lauko apie artėjantį Ukrainos karių smūgį. O kanalas VČK-OGPU paskelbė, kad prieš pat Ukrainos puolimą Generalinis štabas dalį pajėgų ir priemonių iš Kursko srities perkėlė į kitas sritis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas