Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš popiežiaus Pranciškaus lūpų – įžeidžiantis žodis apie gėjus

Popiežius Pranciškus per diskusiją su vyskupais apie homoseksualių vyrų priėmimą į seminarijas neva pavartojo įžeidžiantį keiksmažodį, pranešė keli Italijos leidiniai.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teigiama, kad 87 metų pontifikas šią pastabą išsakė per praėjusią savaitę Romoje vykusį uždarą susitikimą su vyskupais, kuriame jie esą svarstė, ar homoseksualūs vyrai turėtų būti priimami į katalikų seminarijas, o Italijos vyskupų konferencija šią temą esą svarsto jau kurį laiką.

Diskusijos metu vienam iš vyskupų paklausus Pranciškaus, kaip reikėtų elgtis, popiežius, kaip pranešama, pakartojo savo nepritarimą homoseksualių asmenų priėmimui, sakydamas, kad nors svarbu priimti visus, tikėtina, jog toks žmogus gali rizikuoti gyventi dvigubą gyvenimą.

Tuomet jis esą pridūrė, kad kai kuriose seminarijose jau ir taip per daug „frociaggine“, šis vulgarus itališkas žodžis apytikriai verčiamas kaip „pederastas“.

Pirmoji apie šią istoriją pranešė italų politinių gandų naujienų svetainė „Dagospia“, vėliau ją aprašė Italijos leidiniai „La Repubblica“ ir „Corriere della Sera“ bei naujienų agentūra „Adnkronos“.

„La Repubblica“, „Corriere della Sera“ ir „Adnkronos“ citavo neįvardytus vyskupus, kurie teigė, kad pontifikas šį įžeidžiantį terminą pavartojo kaip „pokštą“, o aplinkiniai buvo nustebę ir suglumę dėl tokių žodžių.

Vienas vyskupas „Corriere della Sera“ tvirtino, kad pontifikas galėjo nežinoti, jog šis terminas yra įžeidžiantis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Pasak italų žiniasklaidos, lapkričio mėn. įvyko vyskupų susitikimas, kurio metu buvo nuspręsta, kad homoseksualūs vyrai gali būti priimami į seminarijas, jei tik jie nepraktikuoja savo seksualumo, tačiau galiausiai šį žingsnį sustabdė popiežius.

Nuo 2013 m., kai buvo išrinktas popiežiumi, Pranciškus savo viešuose pasisakymuose stengėsi laikytis labiau įtraukiančio tono LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu, tuo sukeldamas konservatyviųjų kardinolų pasipiktinimą.

Netrukus po to, kai tapo popiežiumi, atsakydamas į klausimą apie homoseksualius kunigus, jis garsiai pasakė: „Kas aš toks, kad galėčiau teisti?“

Gruodžio mėn. jis patvirtino sprendimą, leidžiantį kunigams laiminti nesusituokusias ir tos pačios lyties asmenų poras – tai buvo reikšmingas Katalikų Bažnyčios pozicijos pokytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas