Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 10

Iš Rusijos pragaro ištrūkusi Ukrainos „Paukštė“ – apie kankinimus, seksualinį smurtą ir „Azovstal“ gynėjų likimus

Kateryna Poliščuk į rusų nelaisvę pateko iš „Azovstal“ plieno gamyklos. Nelaisvėje praleidusi kelis mėnesius ji per apsikeitimą belaisviais galiausiai buvo paleista.
„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje / Dmytro Kozackio nuotr.

Tačiau prisiminimai apie mirtis, kankinimus, mušimus ir seksualinę prievartą ją persekioja iki šiol, leidinyje „The Philadelphia Inquirer“ rašo žurnalistė Trudy Rubin. Pateikiame teksto vertimą į lietuvių kalbą.

Buvo beveik neįmanoma susieti kavinėje sutiktos raudonplaukės jaunos moters su jos išgyvenimais, patirtais giliausiame Rusijos pragaro rate. Tačiau prisiminimai apie mirtis, kankinimus, mušimus ir seksualinį smurtą, kurių liudininke buvo ir kuriuos patyrė, akivaizdžiai persekiojo ją, nors ji kalbėjo ramiai ir kartais juokėsi.

Kateryna Poliščuk, visoje Ukrainoje žinoma kaip „Paukštė“, iš Mariupolio plieno gamyklos „Azovstal“, dainavo badaujantiems ir mirštantiems ukrainiečių kariams, kurie ten buvo įkalinti kelias savaites po 2022 m. vasario mėnesį įvykusios rusų invazijos. Jos dainos, kuriomis buvo dalijamasi ir socialiniuose tinkluose, įkvėpė ukrainiečius, vis dar apstulbusius nuo karo.

„Scanpix“ nuotr./Kateryna Poliščuk
„Scanpix“ nuotr./Kateryna Poliščuk

Apsupti, atkirsti „Azovstal“ kovotojai 2022 m. gegužės 16 d. galiausiai pasidavė rusams ir dingo žiauriuose karo belaisvių kalėjimuose, kur visi buvo kankinami, daugelis nužudyti, o kiti tebelaikomi. Karo medikė Kateryna Poliščuk ėjo kartu su jais.

„Nežinojau, kad karas manęs laukia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne