Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išgalvoti partizanai „naikina“ ginklų, skirtų Ukrainai, sandėlius Europoje: nauja rusų melagiena

Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija apie tai, kad Europoje neva siautėja „Ukrainos pasipriešinimo“ judėjimas, kurio nariai tariamai padeginėja sandėlius su ginkluote, sąjungininkių šalių skiriama Ukrainai. Tačiau realybėje gaisrai kyla tik rusų propagandininkų vaizduotėje.
Branduolinis sprogimas
Branduolinis sprogimas / 123RF.com nuotr.

„Facebook“ tinkle aktyviai platinama melagiena apie tai, kad Europoje neva atsirado naujas partizaninis judėjimas, kurio nariai, patys ukrainiečiai, degina ginklų, skirtų Ukrainai, sandėlius.

„Rumunijoje Ukrainos partizanai padegdami sunaikino bendrovės „Eurotex“ sandėlį Brašovo miesto priemiestyje. Gaisras kilo sandėliuose su bepiločiais orlaiviais, optiniais taikikliais, karine įranga ir medicinos reikmenimis, paruoštais išsiųsti į Ukrainą, ir galiausiai išplito daugiau kaip 10 000 kv. m plote. Nepaisant to, kad gesinant gaisrą dalyvavo daugiau kaip 12 ugniagesių komandų, gaisro vis dar nepavyko net lokalizuoti“, – tvirtinama žinutėje (kalba netaisyta).

Tačiau nesuvaldomas gaisras tėra propagandinis melas. Nepaprastųjų situacijų inspekcijos padalinys Brašove pranešė, kad regione gaisro nebuvo, ugniagesių pagalbos nebuvo prašoma.

Shutterstock nuotr./Sprogimas
Shutterstock nuotr./Sprogimas

Išgalvoti partizanai Lenkijoje

Melagienoje tvirtinama, neva „ginkluoto pasipriešinimo judėjimo“ nariai siautėja ir Lenkijoje.

„Lenkijoje Ukrainos pasipriešinimo judėjimo sukilėliai užpuolė sunkvežimių koloną, važiuojančią iš karinių sandėlių į šalies karinių oro pajėgų bazę netoli Aleksandrovicos ir Muravitos kaimų. Dėl to visiškai sudegė mažiausiai trys (3) sunkvežimiai su dėžėmis minosvaidžių sviedinių, šalmų, neperšaunamų liemenių ir kitos amunicijos, skirtos gabenti į Ukrainą. Gaisras siautėjo daugiau nei dvi valandas, o šaudmenų sprogimai buvo girdimi kaimyninėse bendruomenėse. Ugniagesiai negalėjo pradėti gesinti gaisro būtent dėl sprogimų. Dėl to visiškai sudegė gana didelė AFU skirtos pagalbos siunta“, – teigiama įraše (kalba netaisyta).

Tokią dezinformaciją platino propagandiniai portalai Rusijoje, tiesa, kol ji atkeliavo iki Lietuvos, kiek pasikeitė – atsirado užpulta sunkvežimių kolona.

„Apie dvi valandas trukusį šaudmenų gaisrą pranešė gretimų Aleksandrovicės ir Muravicės kaimų gyventojai, buvo paskelbti vaizdo įrašai. Šiuo atveju ugniagesiai irgi negalėjo operatyviai pradėti gesinimo dėl sprogimų. Dėl to visiškai sudegė gana didelė Ukrainai skirtos pagalbos siunta. Vaizdo įraše aiškiai girdimas šrapnelių švilpimas ir sprogimas“, – tvirtinama Rusijoje platinamoje melagienoje.

Tačiau tai netiesa – šiuose kaimuose nekilo jokio gaisro, kuriame būtų dalyvavę kariniai sunkvežimiai, gabenantys pagalbą Ukrainai, ir amunicijos sproginėjimai irgi laužti iš piršto.

Šią melagieną faktų tikrintojams iš Lenkijos „Fakehunter“ organizacijos paneigė Jerzy Jakubaszekas, Liszki gminos krizių valdymo inspektorius, taip pat Maria Frankowska, Morawica gminos merė.

Pasak tarnybų ir vietos valdžios institucijų, pranešimai apie tariamą ukrainiečių partizanų išpuolį yra visiškai išgalvoti.

„Esu atsakingas už krizių valdymą apylinkėje ir jei toks įvykis būtų įvykęs, tikrai būčiau apie jį žinojęs. Tačiau tokios situacijos nebuvo. Nei netoliese esančiame greitkelyje A4, nei aplinkiniuose apskrities keliuose neužsidegė jokie kariniai sunkvežimiai. Tai netikros naujienos“, – komentavo Liszki gminos krizių valdymo inspektorius J.Jakubaszekas.

„Laimei, tokio įvykio čia dar nėra buvę. Netoliese yra oro uostas ir buvęs karinis dalinys, bet oro pajėgų bazės čia nėra“, – pabrėžė Morawicos vadovė Maria Frankowska.

Tarptautinis melas

Melagiena platinama ir Lenkijoje – prie kai kurių įrašų lenkų kalba socialiniame tinkle X (buv. „Twitter“) pridėtas žemėlapis, kuriame nurodyta, kad kalbama apie Morawicos kaimą netoli Krokuvos.

Toks pats žemėlapis, tiesa, dar su rusiška antrašte, platinamas ir lietuvių kalba skleidžiamoje dezinformacijoje.

Įdomu tai, kad žemėlapyje, kuriame pažymėtas Krokuvos Balice, arba kitaip Jono Pauliaus II oro uostas, yra rusiški užrašai ir jis yra tiksli kopija žemėlapio, iliustruojančio publikacijas rusiškose interneto svetainėse.

15min verdiktas: melas. Amunicijos ar sandėlių padegimų nevyko nei Rumunijoje, nei Lenkijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas