Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsibėgėjančiuose Lenkijos prezidento rinkimuose dar ne metas nurašyti opoziciją

Dabartiniam Lenkijos vadovui Andrzejui Dudai pirmaujant nuomonės apklausose, pagrindinė opozicinė partija „Pilietinė platforma“ (PO) išsirinko savo kandidatę dalyvauti kitą pavasarį vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Politologas tikina, kad A.Duda turi silpnų vietų, o opozicijos kandidatas turi galimybių tapti naujuoju šalies vadovu. Ir tai nebūtinai bus PO atstovaujanti Malgorzata Kidawa-Blonska.
Malgorzata Kidawa-Blonska
Malgorzata Kidawa-Blonska / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Būsiu visų lenkų prezidentė“, – šeštadienį pareiškė Malgorzata Kidawa-Blonska po slapto „Pilietinės platformos“ (PO) narių balsavimo, kai ji buvo oficialiai išrinkta partijos kandidate.

Ji pavasarį vyksiančiuose rinkimuose varžysis su dabartiniu Lenkijos prezidentu iš valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) Andrzejumi Duda.

Kas ji – M.Kidawa-Blonska?

62 metų M.Kidawa-Blonska – politikos veteranė, šiuo metu einanti Seimo maršalkos pavaduotojos pareigas. Ji parlamento narė jau nuo 2005-ųjų.

M.Kidawa-Blonska nėra pirmoji garsi politikė savo šeimoje – abu jos seneliai tarpukariu užėmė svarbią vietą Lenkijos politikoje: Stanislawas Wojciechowskis ėjo prezidento, o Wladyslawas Grabskis – premjero pareigas.

M.Kidawa-Blonska vidiniuose PO rinkimuose nugalėjo Poznanės miesto merą Jaceką Jaskowiaką.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – politologas Marijušas Antonovičius ir Seimo narys Audronius Ažubalis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – politologas Marijušas Antonovičius ir Seimo narys Audronius Ažubalis

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojo, politologo Marijušo Antonovičiaus teigimu, buvo iš anksto aišku, kad PO kandidate taps M.Kidawa-Blonska, gerai pasirodžiusi parlamento rinkimuose.

O J.Jaskowiako kandidatūra, pasak politologo, buvo reikalinga sukurti iliuziją, esą „partijoje vyksta vidinė demokratija ir vidinė diskusija“.

„Tai buvo sukurta tam, kad tiesiog žmonės kalbėtų apie prezidento rinkimus, kad vyktų pseudo prezidentiniai debatai, kad žmonės nekalbėtų apie Grzegorzą Schetyną, ir kaip jis nesugeba valdyti partijos“, – sakė M.Antonovičius, omenyje turėdamas dabartinį PO lyderį.

Pagelbės lyties faktorius?

PO įkūrėjas, buvęs Lenkijos premjeras ir Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas gyrė M.Kidawos-Blonskos „įgimtą sugebėjimą“ suvienyti lenkus.

Pasak D.Tusko, tai, kad M.Kidawa-Blonska yra moteris, taip pat pliusas.

„Pastaraisiais metais sukaupiau daug patirties dirbdamas su Europos ir pasaulio lyderiais. Ir galiu pasakyti, kad beveik be išimčių moterys politikoje yra konstruktyvesnės nei vyrai, tačiau ne visame kame ir ne visada gyvenime“, – sakė buvęs Europos Vadovų Tarybos prezidentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malgorzata Kidawa–Blonska
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malgorzata Kidawa–Blonska

M.Antonovičiaus teigimu, M.Kidawa-Blonska gali pritraukti moterišką elektoratą. Vis dėlto, sako politologas, ir Lenkijos kairieji savo kandidate prezidento rinkimuose gali nominuoti moterį. Tuomet elektoratai „persidengtų ir kirstųsi“.

„Jei kairieji išrinks kandidatę moterį, ji turbūt bus energingesnė, turės daugiau motyvacijos ir noro. Todėl greičiau kairiųjų kandidatė atimtų balsus iš Kidawos-Blonskos“, – prognozavo politologas.

M.Antonovičius 15min teigė, kad M.Kidawos-Blonskos elektoratas – PO rinkėjai ir žmonės, kurie valdžioje nenori matyti PiS.

M.Antonovičius: „Žmonės supranta, kad prezidento rinkimai yra kova dėl PiS buvimo arba nebuvimo valdžioje, ir jei jie matys, kad Kidawa-Blonska nėra tokia įspūdinga ar charizmatiška, jie gali balsuoti už kitą kandidatą.“

„Bet tas elektoratas yra gana trapus. Žmonės supranta, kad prezidento rinkimai yra kova dėl PiS buvimo arba nebuvimo valdžioje, ir jei jie matys, kad Kidawa-Blonska nėra tokia įspūdinga ar charizmatiška, jie gali balsuoti už kitą kandidatą“, – sakė politologas.

VU TSPMI dėstytojo teigimu, sunku tikėtis, kad ištikimi PiS rinkėjai galėtų balsuoti už M.Kidawą-Blonską dėl jos kairiųjų pažiūrų.

Nuosaikesni valdantieji

2015-aisiais, kai Europą krėtė pabėgėlių krizė, PiS parlamento rinkimuose nugalėjo skleisdama prieš migrantus nukreiptą retoriką. Šiemet daug valdančiųjų kritikos sulaukė LGBT bendruomenė, kalbėjusi, kad jaučiasi puolama. Prie PiS pergalės svariai prisidėjo ir dosni socialinė politika.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lenkų valdantiesiems kelią į perrinkimą nuties dosnios išmokos ir opozicijos klaidos

Pasak M.Antonovičiaus, PiS suvokia, kad, norint nugalėti prezidento rinkimuose, A.Duda turi gauti 8–9 mln. balsų. Partijoje manoma, kad prieš šių metų parlamento rinkimus buvo šiek tiek perspausta su kalbomis apie LGBT bendruomenę ir pan. Esą tai nepadėjo pritraukti naujų rinkėjų, galbūt dalį nuosaikesnio elektorato pastūmėjo balsuoti už valstiečių „Lenkijos liaudies partiją“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejus Duda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejus Duda

Politologas tikina, kad, sprendžiant iš premjero Mateuszo Morawieckio inauguracinės kalbos, prieš prezidento rinkimus PiS bandys akcentuoti normalumą, nuosaikumą, kad kitoje pusėje yra ideologiniai fanatikai, negalintys nieko pasiūlyti Lenkijai.

„Dabar sakoma, kad PiS yra partija, kuri garantuoja normalią Lenkijos gerovės valstybę, normalų tvarkingą gyvenimą, kuris užtikrina lenkišką konservatyvų modelį“, – 15min sakė M.Antonovičius.

Pasak politologo, PiS vizija, nors ir konkrečiai neišreiškiama – kad Lenkija yra antroji Bavarija: konservatyvi, katalikiška šalis, labai stipriai išsivysčiusi ekonomiškai.

Apklausos gali apgauti

Lapkritį „IBRiS“ atlikta apklausa parodė, kad už M.Kidawą-Blonską, besivaržančią su A.Duda, balsuotų 23,3 proc. apklaustųjų. Už dabartinį šalies vadovą – 46,2 proc. respondentų.

„Ji neįtikins PiS rinkėjų branduolio, tačiau turi progą įtikinti neapsisprendusius“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė sociologė Agnieszka Kwiatkowska.

Pasak M.Antonovičiaus, apklausos gali būti apgaulingos. Esą praėjusiuose prezidento rinkimuose apklausų rezultatai Bronislawui Komorowskiui buvo dar palankesni, tačiau jis pralaimėjo A.Dudai.

Politologo teigimu, A.Duda turi silpnų vietų. Viena jų – kritika, kad jis vadovavimo laikotarpiu nebuvo pakankamai nepriklausomas nuo valdančiosios partijos.

M.Antonovičius: „Apklausos rodo, kad Duda laimės, bet labiau iš opozicijos silpnumo, o ne todėl, kad Duda būtų labai stiprus.“

„Apklausos rodo, kad Duda laimės, bet labiau iš opozicijos silpnumo, o ne todėl, kad Duda būtų labai stiprus“, – sakė jis.

M.Antonovičiaus teigimu, pergalė gali priklausyti nuo to, kuris kandidatas geriausiai sugebės išnaudoti A.Dudos silpnybes.

Pasak M.Antonovičiaus, tai gali būti proeuropietiškos valstiečių „Lenkijos liaudies partijos“ (PSL/EPP) lyderis Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas arba nepriklausomas kandidatas, žurnalistas, knygų autorius ir šoumenas Szymonas Holownia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (kairėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (kairėje)

„Lyginant su Kidawa-Blonska, jie yra žmonės, kurie sako kažką naujo. Matyti jų noras, energija nugalėti rinkimuose“, – sakė politologas ir pabrėžė, kad svarbu sulaukti, kol paaiškės kairiųjų kandidatas.

M.Antonovičiaus teigimu, opozicija, nesusijusi su PO, yra gyvybingesnė, todėl negalima atmesti galimybės, kad „Pilietinės platformos“ rinkėjai balsus atiduos už kitus kandidatus.

G.Schetyna: „Privalome laimėti šiuos rinkimus. Nėra kitos išeities.“

Savo ruožtu PO lyderis G.Schetyna portalui tvn24.pl sakė, kad partija nepraranda vilties. „Privalome laimėti šiuos rinkimus. Nėra kitos išeities“, – sakė G.Schetyna.

Spalį vykusiuose parlamento rinkimuose už valdančiąją PiS balsavo 43,59 proc. rinkėjų, o opozicinę „Piliečių koaliciją“ (KO), su kurios vėliava susibūrė kelios skirtingos jėgos, iš kurių ryškiausia PO – 27,4 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas