Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išlaisvintas nuo 2018 metų Sahelyje įkaitu laikytas vokietis

Daugiau kaip ketverius su puse metų Sahelyje įkaitu laikytas Vokietijos humanitarinės pagalbos darbuotojas buvo išlaisvintas, šeštadienį pranešė jo organizacija.
Vyras su gobtuvu
Vyras su gobtuvu, asociatyvinė nuotr. / 123RF.com nuotr.

63 metų Jorgas Lange „gali grįžti pas savo šeimą“, – sakė nevyriausybinės organizacijos „Help“ generalinė direktorė Bianca Kaltschmitt ir padėkojo Vokietijos užsienio reikalų ministerijai, kriminalinei policijai ir Malio, Nigerio bei kitų kaimyninių šalių valdžios institucijoms, prisidėjusioms prie jo išlaisvinimo.

2018 metų balandžio 11 dieną J.Lange pagrobė motociklais važiuojantys ginkluoti vyrai netoli Ajoru miestelio vakarų Nigeryje, regione netoli Malio sienos, kur dažnai vyksta džihadistų išpuoliai.

Jo vairuotojas iš Nigerio netrukus buvo išlaisvintas, tačiau, Vokietijos žiniasklaidos teigimu, J.Lange buvo parduotas „Islamo valstybės“ Didžiojoje Sacharoje (IS-GS) grupuotei.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ citavo saugumo šaltinius, kurie sakė, kad J.Lange'o „sveikata, atsižvelgiant į aplinkybes, yra gera“.

Laikraštis pranešė, kad Maroko slaptųjų tarnybų ryšiai su Sahelyje veikiančiomis džihadistų grupuotėmis padėjo J.Lange išsilaisvinti, humanitarinės pagalbos darbuotojas buvus parskraidintam kariniu lėktuvu.

Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad pagrobėjai siekė gauti septynženklę išpirkos sumą ir paragino Berlyną nebandyti vilkinti derybų.

Vyriausybė svarstė galimybę pasitelkti Vokietijos specialiąsias pajėgas KSK J.Lange išlaisvinti, bet nusprendė, kad operacija būtų pernelyg rizikinga, teigė „Der Spiegel“.

Vokietijos vyriausybė nenorėjo atsakyti į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti J.Lange išlaisvinimą.

Sahelyje vis dar sulaikyti mažiausiai keturi Vakarų įkaitai iš Prancūzijos, Jungtinių Valstijų, Australijos ir Rumunijos, remiantis duomenimis, kurie apima tik tuos atvejus, apie kuriuos viešai pranešė jų aplinkos žmonės arba vyriausybės.

Kitas vokietis, kunigas Hansas-Joachimas Lohre, yra dingęs nuo lapkričio pabaigos ir, kaip manoma, buvo pagrobtas, nors niekas neprisiėmė atsakomybės.

Sahelio konfliktas prasidėjo 2012 metais Malio šiaurėje, 2015 metais išplito Burkina Fase ir Nigeryje, o dabar Gvinėjos įlankos valstybės kenčia nuo pavienių islamistų kovotojų išpuolių.

Šiose trijose Sahelio šalyse žuvo tūkstančiai žmonių, daugiau kaip du milijonai buvo priversti palikti savo namus, o trims skurdžiausioms pasaulio šalims padaryta didžiulė žala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito