Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išmanys savo darbą: svarbiame Italijos vyriausybės poste radikalą M.Salvini keičia migracijos specialistė

Italijos vidaus reikalų ministerijai nuo šiol vadovauja nebe ugningas ir migrantus iš šalies išvyti siekiantis kraštutinių dešiniųjų atstovas Matteo Salvini, o migracijos politikos specialistė Luciana Lamorgese, rašo „The Guardian“. Radikalumo ministerijos sprendimuose, ko gero, bus žymiai mažiau.
Luciana Lamorgese
Luciana Lamorgese / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jau daug metų Vidaus reikalų ministerijoje dirbanti L.Lamorgese pastaraisiais metais buvo atsakinga už pabėgėlių ir migrantų priėmimo centrų Šiaurės Italijoje organizavimą.

Pareigūnė pasisako už aktyvesnę atvykėlių integraciją ir buvo pirmoji Milano saugumo vadovė – prefektė.

Apžvalgininkams akivaizdu, kad L.Lamorgese paskyrimas vidaus reikalų ministre reiškia nusigręžimą nuo M.Salvini būdingos radikalios migracijos politikos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini

M.Salvini, kuris yra radikalios dešiniųjų partijos „Šiaurės lyga“ vadovas, iš prieglobsčio prašytojų atėmė pagrindines apsaugos priemones, o nevyriausybinių organizacijų laivų, kurie gelbėdavo migrantus jūroje, nebeįsileido į Italijos uostus.

Naujoji koalicinė vyriausybė, kurią sudaro populistinio „Penkių žvaigždžių“ judėjimo ir centro kairiųjų Demokratų partijos atstovai, prisiekė ketvirtadienį. Premjeras lieka tas pats – Giuseppe Conte.

„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte
„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte

„Penkių žvaigždžių“ judėjimo lyderis Luigi Di Maio, nors neturi aukštojo mokslo diplomo, eis užsienio reikalų ministro pareigas, o įtakingas Demokratų partijos atstovas Europos Parlamente grįš į Romą ir dirbs ekonomikos ministru.

Per derybas dėl koalicijos sudarymo Demokratų partija pakartotinai reikalavo, kad „Penkios žvaigždės“ pakeistų savo poziciją dėl migracijos politikos.

Pagrindinis reikalavimas buvo nebeleisti Italijos pareigūnams konfiskuoti gelbėjimo laivų, be leidimo atplukdančių migrantus į šalį. Tyrimai vykdomi jau dešimčių laivų kapitonų ir savanorių atžvilgiu.

Šį antradienį prokurorai paskelbė, kad pradeda tirti gelbėjimo laivo „Eleonore“ vokietės kapitonės veiksmus. Įtariama, kad kapitonė, laive paskelbusi ekstremalią padėtį ir atplukdžiusi daugiau nei 100 migrantų į Siciliją, skatino nelegalią imigraciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos policija prie gelbėjimo laivo „Eleonore“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos policija prie gelbėjimo laivo „Eleonore“

Tuo tarpu praėjusią savaitę Italija skyrė 300 tūkst. eurų baudą laivo „Mare Jonio”, išgelbėjusio daugiau nei 100 migrantų, iš jų – 22 mažamečius vaikus, vadovybei.

Nors į Europą atvykstančių migrantų per dvejus pastaruosius metus perpus mažiau nei anksčiau, šimtai prieglobsčio prašytojų vis dar bando atplaukti į Italiją iš Šiaurės Afrikos. Vien praėjusią savaitę nuskendo mažiausiai du laivai ir beveik 70 žmonių.

Pastarosiomis savaitėmis nevyriausybinių organizacijų gelbėjimo laivai iš viso išgelbėjo daugiau nei 600 žmonių.

Aktyvistai ir pagalbos organizacijos viliasi, kad naujoji vyriausybė ir naujoji vidaus reikalų ministrė iš esmės sušvelnins Italijos migracijos politiką. Tikriausiai taip ir bus.

„Šios permainos reikalingos. Dabar atėjo laikas keisti Italiją, – džiaugėsi Demokratų partijos lyderis Nicola Zingaretti. – Sustabdėme Salvini ir Italija vėl bus svarbi Europoje.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos demokratų partijos pirmininkas Nicola Zingaretti
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos demokratų partijos pirmininkas Nicola Zingaretti

Pats M.Salvini, kuris buvusią koaliciją suardė bergždžiai tikėdamasis pirmalaikių rinkimų, žinoma, nepatenkintas.

Jo teigimu, naujoji koalicija – „vyriausybė, gimusi tarp Paryžiaus ir Berlyno, iš baimės netekti postų, be garbingumo ir idealų“. Esą naujoji valdžia „nesugebės pabėgti nuo italų nuomonės“: „Mes pasiruošę. Galiausiai mes nugalėsime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas