Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanija priėmė translyčių asmenų įstatymą, leidžiantį patiems apsispręsti dėl lyties

Ispanijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį nubalsavo už translyčių žmonių įstatymą, leidžiantį 16 metų ir vyresniems asmenims pasikeisti lytį asmens tapatybės kortelėje, nors panašios priemonės kitose šalyse sukėlė nesutarimų dėl šio klausimo sudėtingumo.
Translytiškumas
Translytiškumas / Vida Press nuotr.

Įstatymas, priimtas 191 nariui balsavus už, 60 – prieš ir 91 susilaikius, leidžia Ispanijai tapti viena iš nedaugelio valstybių, kurioje žmonėms leidžiama pakeisti lytį asmens tapatybės kortelėje pateikiant paprastą prašymą.

Europoje pirmoji tokią teisę 2014 metais suteikė Danija.

Ketvirtadienio balsavimas buvo paskutinė kliūtis priimti teisės aktą, kuris sukėlė didelį skilimą susiskaldžiusioje Ispanijos kairiųjų koalicijoje, šaliai ruošiantis vėliau šiais metais vyksiantiems visuotiniams rinkimams.

Šis teisės aktas yra vienas iš pagrindinių Lygybės ministerijos, kurią kontroliuoja partija „Podemos“, radikalios kairiosios pakraipos jaunesnioji partnerė ministro pirmininko Pedro Sanchezo socialistų vadovaujamoje koalicijoje, projektų.

„Tai vienas svarbiausių šios kadencijos įstatymų... žengėme didžiulį žingsnį į priekį“, – prieš balsavimą įstatymų leidėjams sakė lygybės ministrė Irene Montero.

„Šiuo įstatymu pripažįstama translyčių asmenų teisė savarankiškai nustatyti savo lytinę tapatybę, jis depatologizuoja translyčius asmenis. Translyčiai žmonės nėra ligoniai, jie yra tiesiog žmonės.“

Iki šiol Ispanijoje suaugusieji galėjo prašyti pakeisti lytį tik pateikę medicininę ataskaitą, patvirtinančią lyties disforiją, ir įrodymą, kad dvejus metus buvo gydomi hormonais. Nepilnamečiams reikėjo teismo leidimo.

Naujajame įstatyme atsisakoma visų tokių reikalavimų, o 14 ir 15 metų asmenims leidžiama pateikti prašymą, jei su tuo sutinka jų tėvai arba teisėti globėjai. 12 ir 13 metų vaikams taip pat reikės teisėjo leidimo.

Poreikis priimti įstatymus, kuriais būtų užtikrintos translyčių asmenų teisės, tapo dar aktualesnis, nes labai padaugėjo žmonių, pranešančių apie lyties disforiją – kančią, kurią sukelia asmens biologinės lyties ir lyties, su kuria jis tapatinasi, neatitikimas.

Tačiau pastaraisiais metais kelios Europos valstybės, kurios buvo translyčių asmenų teisės aktų pradininkės, persigalvojo.

Tarp tų šalių, kurios vėl įvedė apribojimus, yra Švedija ir Suomija, o Jungtinėje Karalystėje Vestminsteris praėjusį mėnesį užblokavo Škotijos translyčių asmenų teisių įstatymą, panašų į esantį Ispanijoje.

Aršus ginčas dėl translyčių žmonių problemų turėjo įtakos trečiadienį įvykusiam šokiruojančiam Škotijos pirmosios ministrės Nicolos Sturgeon atsistatydinimui.

Prieš metus Švedija nusprendė sustabdyti hormonų terapiją nepilnamečiams, išskyrus labai retus atvejus.

Suomija 2020 metais nusprendė apriboti gydymą lyties keitimo hormonais.

Ketvirtadienio posėdyje Ispanijos įstatymų leidėjai taip pat priėmė kitą įstatymą, pagal kurį didelius menstruacinius skausmus patiriančioms moterims suteikiamos apmokamos medicininės atostogos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas