Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 05 /16:45

Ispanijos Konstitucinis teismas nurodė suspenduoti Katalonijos parlamento sesiją nepriklausomybės klausimu

Ispanijos Konstitucinis teismas nurodė laikinai suspenduoti Katalonijoje pirmadieniui planuotą parlamento sesiją nepriklausomybės klausimu, praneša BBC.
Protestas Barselonoje
Protestas Barselonoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teisėjai „nurodė atidėti plenarinę sesiją, kuri rengiama pirmadienį (Katalonijos) parlamente“, kol bus išnagrinėtas dėl jos pateiktas skundas, nurodė teismo atstovė. Konstitucinis teismas taip pat paskelbė savo sprendimą patvirtinantį raštišką pranešimą.

Katalonijos parlamentas nepriklausomybę ketina skelbti po nelegalaus sekmadienį vykusio referendumo. Jame balsavo 42 proc. balso teisę turinčių katalonų, 90 proc. jų pasisakė už nepriklausomos valstybės sukūrimą.

Siekdama sustabdyti balsavimą, Ispanijos vyriausybė sekmadienį į gatves išsiuntė tūkstančius policijos pareigūnų. Jie iš rinkimų apylinkių vaikė susirinkusiuosius balsuoti, į protestuotojus šaudė guminėmis kulkomis. Tiesa, smurtas prasiveržė ir iš katalonų pusės – užfiksuota, kaip jie mėto akmenis į policijos pareigūnus.

VIDEO: Skaitytojo video: Katalonijoje riaušių policija iš balsavimo punktų išmeta žmones

Dar prieš ketvirtadienio Konstitucinio Teismo sprendimą M.Rajoy pareiškė, kad situacija gali tapti dar rimtesne, jei Katalonijos valdžia ryšis skelbti nepriklausomybę.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy
„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy

„Ar yra sprendimas? Taip, yra, – jis teigė Ispanijos naujienų agentūrai „Efe“. – Geriausias sprendimas būtų sugrįžimas prie teisėtumo ir kaip įmanoma skubesnis patvirtinimas, kad nebus vienašališkos nepriklausomybės deklaracijos.“

Tai buvo pirmas M.Rajoy viešas komentaras nuo sekmadienio vakaro, kai Katalonijoje įvyko Madrido uždraustas referendumas dėl regiono nepriklausomybės, kurį užtemdė policijos pajėgų smurtas prieš balsuoti atėjusius rinkėjus.

Vis dėlto katalonų lyderis Carlesas Puidgemontas atšovė, kad jis tai gali padaryti kitos savaitės pradžioje.

Regiono parlamentas pirmadienį planuoja surengti posėdį, kuriame bus svarstomas ar net paskelbtas atsiskyrimas nuo Ispanijos.

„Neatitiko nuostatų“

Poziciją dėl situacijos Ispanijoje ketvirtadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Ji pranešė, kad sekmadienį įvykęs referendumas Katalonijoje „neatitiko Ispanijos konstitucijos nuostatų“.

„Lietuva tvirtai remia Ispanijos Karalystės teritorinį vientisumą ir suverenitetą. Turi galioti įstatymo viršenybė.

Abi pusės yra raginamos pradėti konstruktyvų dialogą ir sumažinti įtampą“, – skelbiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento