Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijos Liaudies partijos lyderis pralaimėjo balsavimą dėl premjero posto parlamente

Ispanijos parlamentas trečiadienį atmetė Liaudies partijos (PP) vadovo Alberto Nunezo Feijoo (Alberto Nunjeso Feicho) kandidatūrą į šalies ministro pirmininko postą.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Ispanija Premjeras

Už A. N. Feijoo kandidatūrą balsavo 172, o prieš 178 – parlamentarai. Tai reiškia, kad turėtų būti surengti nauji rinkimai, nebent kadenciją baigiantis premjeras socialistas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) surinks pakankamą paramą, kad laimėtų balsavimą ir būtų perrinktas į šį postą.

P. Sanchezas yra įsitikinęs, kad jam į valdžią sugrįžti padės kraštutinių kairiųjų ir baskų separatistų bei Katalonijos regioninių partijų parama.

Nors rinkimus laimėjo A. N. Feijoo pagrindinė opozicinė konservatyvi PP, bent 176 vietų valdančiosios daugumos ji negavo, o tai suteikė P. Sanchezo socialistams šansą, nes jie turi daugiau galimybių burti aljansus su mažesnėmis partijomis.

Tam, kad būtų paskirtas ministru pirmininku, A. N. Feijoo reikėjo surinkti 176 įstatymų leidėjų paramą 350 vietų parlamente.

A. N. Feijoo nesugebėjo užsitikrinti reikiamos paramos dėl sąjungos su kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“, dėl kurios PP praktiškai liko izoliuota.

Antrasis balsavimas dėl A. N. Feijoo, kuriam reikės paprastos balsų daugumos, numatytas penktadienį. Tačiau jis turi mažai galimybių užsitikrinti pakankamą paramą per būsimą balsavimą.

Jei PP lyderis nelaimės to balsavimo, planuojama, kad kitą savaitę Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI) paves P. Sanchezui suformuoti naują vyriausybę, nors dar nenumatyta nauja balsavimo dėl paskyrimo data. Jei ir jam nepavyks suformuoti naujos vyriausybės, Ispanija bus priversta surengti naujus rinkimus, kurie tikriausiai įvyks kitų metų pradžioje.

„Pasidavė šantažui“

Antradienį A. N. Feijoo, gerai žinodamas, kad jam trūksta paramos, savo kalboje parlamente užsipuolė P. Sanchezą dėl jo planuojamo susitarimo su griežtosios linijos Katalonijos separatistų partija.

Mainais už paramą P. Sanchezui separatistinė partija „JxCat“ nori amnestijos asmenims, teisiamiems dėl 2017 metais žlugusio Katalonijos bandymo atsiskirti nuo Ispanijos. Amnestijos taip pat siekia Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas), kuris siekdamas išvengti baudžiamojo persekiojimo, pabėgo iš Ispanijos ir šiuo metu gyvena Belgijoje. 

Anot A. N. Feijoo, premjeras „pasidavė tų, kurie netiki Ispanija, šantažui“. 

„Ar Sanchezas taps ministru pirmininku, ar ne, priklauso tik nuo to, ko nori Puigdemont'as“, – antradienį sakė jis, turėdamas omenyje asmenį, kurį Ispanijos dešinieji laiko valstybės priešu.

„Tai, ką siūlo nepriklausomybės šalininkų judėjimas (...), yra tiesioginis išpuolis prieš esmines mūsų šalies demokratines vertybes“, – pridūrė A. N. Feijoo. 

Jo pavaduotoja Cuca Gamarra (Kuka Gamara) taip pat užsipuolė P. Sanchezą, kad jis esą „pasirengęs bet kokia kaina parduoti Ispaniją tik tam, kad gautų tai, kas atitinka tik jo paties interesus“.

Sekmadienį į Madrido gatves išėjo apie 40 tūkst. vėliavomis mojuojančių protestuotojų, kurie pasmerkė „JxCat“ amnestijos reikalavimą.

Amnestijos patvirtinimas būtų pavojingas žingsnis P. Sanchezui, nes raudonąja linija laiko ir dešinieji, ir kai kas jo paties Socialistų partijoje.

Nors P. Sachezo vyriausybė 2021-aisiais suteikė malonę maždaug dešimčiai Katalonijos separatistų lyderių, jis dar nėra viešai pasisakęs dėl naujausio amnestijos prašymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas